Osijek
DR. RANKO RAJOVIĆ ODRŽAO NTC SEMINAR:

Naučite djecu misliti umjesto učiti napamet
Objavljeno 21. svibnja, 2023.
Umjesto učenja napamet, naučite djecu misliti. Poručio je to dr. Ranko Rajović, autor NTC programa, na prvom dijelu NTC seminara u OŠ Frana Krste Frankopana. Seminar je okupio više od 30 osječkih učitelja.

Dr. Rajović, liječnik iz Novog Sada, jedan je od najvećih stručnjaka za rani razvoj inteligencije, a njegov se NTC program provodi u 18 europskih zemalja.

- Kada učimo napamet, aktiviramo jako malo regija mozga - ističe taj stručnjak iz područja neuroznanosti u odgoju i obrazovanju. A upravo neuroznanost može pomoći u rješavanju brojnih problema suvremenog odgoja i obrazovanja.

- Činjenica je da su rezultati učenika sve slabiji. Potvrđuju to rezultati PISA testova, na kojima djeca iz EU-a ostvaruju ispodprosječne rezultate, za razliku od djece iz azijskih zemalja. Stoga je u EU-u istaknuta velika važnost postizanja tzv. funkcionalnog znanja, odnosno razvoja brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja - rekao je dr. Rajović.

Današnjoj je djeci smanjena i motorika, ali i empatija, za što, smatra dr. Rajović, možemo “zahvaliti” pretjeranoj upotrebi mobitela i videoigara još od najranije dobi. Usto, sve je više djece s poremećajem govora, čitanja i pisanja, upozorava. V. Latinović
Možda ste propustili...

TRŽNICA ZA ŠTIĆENIKE RIJEKE LJUBAVI

Piljarice darovale hranu potrebitima

IZLOŽBA SLIKA, PRIREDBA, GINKO I ROĐENDANSKA TORTA

OŠ Vijenac obilježava 60 godina uspješnog rada

BORNA & NIKO BILANDŽIĆ - BRAĆA, SPORTAŠI, STUDENTI

Borci uz pobjedničke pojase i medalje žele i fakultetske diplome

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JELENA KOVAČEVIĆ & DOMAGOJ SUŠAC - UMJETNICI / PROFESORI / PARTNERI

Kad si umjetnik, onda si
to 24 sata. Mi nikad ne
dođemo kući s posla

2

SPOMEN NA 16 UBIJENIH BRANITELJA

Bitka na Rosinjači obranila je Osijek

3

ZAVRŠNI SAJAM ANTIKVITETA U 2023.

O Dimitriju Popoviću,
kobasicama i sapunu