Kultura
20 GODINA MATICE HRVATSKE BELI MANASTIR

U planu brojne aktivnosti, omasovljivanje članstva...
Objavljeno 22. svibnja, 2023.
Rad mu je prepoznatiji u društvu, potiče kulturnu i izdavačku djelatnost

Belomanastirski ogranak Matice hrvatske nizom aktivnosti obilježava 20. godišnjicu osnutka i djelovanja ogranka u Belom Manastiru.



Sve je počelo svečanom skupštinom, na kojoj su, među ostalima, bili potpredsjednica MH Dubravka Oraić Tolić, tajnik za ogranke Matice hrvatske Mihovil Antić, predstavnici Matičinih ogranaka iz Osijeka, Donjeg Miholjca i Subotice te brojni drugi gosti.

Povezati mjesta


- Osobno sam posebno sretna i zahvalna na tome što je ova svečanost prva koja je organizirana u novom sastavu Predsjedništva i Nadzornog odbora našeg ogranka - istaknula je nedavno novoizabrana predsjednica Marijana Kuna, profesorica hrvatskog jezika iz Baranjskog Petrovog Sela, koja je na toj funkciji naslijedila Petra Tokića (na čelu belomanastirskog ogranka bili su još Julijana Vladetić i Edo Jurić). Potpredsjednicom je imenovana Zdenka Baković, prof.

- Na samome početku, u pokušajima osnivanja Ogranka 1971. i 1991. godine, postojala je želja i inicijativa pojedinaca koji su prepoznali bogatstvo i vrijednost koju Baranja ima, a time i važnost pripadanja Matici hrvatskoj, središnjoj instituciji koja promiče hrvatski nacionalni i kulturni identitet. U tim burnim godinama nacionalnog naboja želja se ne gasi, ona još više jača - podsjetila je Marijana Kuna na sada već davne događaje, pri čemu joj je pomogao jedan od rijetkih (ako ne i jedini) živućih inicijatora pokušaja tadašnjih osnivanja, Franjo Kuna. Nastavila je da se želja konačno ispunila prije 20 godina, otkada se rad Ogranka sve više prepoznaje u društvu, potiče kulturnu i izdavačku djelatnost i želi je približiti svim zainteresiranim stanovnicima baranjskog područja.

- Beli Manastir kao jedini grad ovoga područja postaje glavno središte Matičinih zbivanja. Pri osnivanju Ogranka ideja je bila povezati sva mjesta u Baranji te šire predstaviti rad Matice, učlaniti mlade intelektualce i stručnjake iz pojedinih područja kako bi se pokazalo da je Baranja plodno područje koje ima puno toga za ponuditi. Baranja je još uvijek nedovoljno istražena, nedovoljno predstavljena široj javnosti. Tom je težnjom vođen Ogranak tijekom ovih 20 godina postojanja, a posebno u radu na izdavanju svoga Godišnjaka - rekla je, te napomenula kako će Matica i ubuduće aktivno raditi na proširenju članstva članovima iz cijele Baranje te proširiti suradnju s ostalim ograncima.

18. Godišnjak


Dio cijele "priče" nastavit će na dosadašnjim temeljima, što se u prvom redu odnosi na redovito izdavanje Godišnjaka, koji je doživio 18 izdanja. Želja je vratiti njegovu promociju u sklopu obilježavanja Dana grada (11. studenoga). Važno je istaknuti kako je Godišnjak dobio novu urednicu, Anu Mariju Posavec, koja je preuzela funkciju Željka Predojevića. Kako ističe dosadašnji predsjednik belomanastirskog ogranka, Petar Tokić, koji je tu dužnost obavljao u dva mandata, u proteklih osam godina bio je niz različitih aktivnosti i uspjeha. Izdvajamo, primjerice, srebrnu povelju MH koju je dobila knjiga Željka Predojevića, Usmene priče Hrvata južne Baranje, prošlogodišnji posjet Glavnog odbora MH Baranji i Belom Manastiru, gdje su održali i redovitu sjednicu, ali i Tokićevo imenovanje u Glavni odbor MH. Dakako, ne treba zaboraviti na redovito tiskanje Godišnjaka i brojne druge kulturno-znanstvene aktivnosti.

Ivica Getto
Izložba, koncert, promocija knjige
U sklopu obilježavanja 20. godišnjice osim svečane skupštine održana je i izložba svih dosadašnjih izdanja belomanastirskog Ogranka Matice hrvatske, koncert Zrinke Barić (violončelo) i Gorana Jurića (gitara) te promocija knjige Matije Škulca, Čemu da se Šokac Nada. Danas će se u Etnološkom centru baranjske baštine, s početkom u 18 sati, održati Dan otvorenih vrata Knjižnog kluba Matice hrvatske.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike