Zdravlje
ZDRAVLJE NA TANJURU

Odličan prirodni lijek pun korisnih antioksidansa
Objavljeno 22. svibnja, 2023.
Sadrže i flavonoide, koji djeluju protuupalno, te su prava blagodat za zdravlje

Od sredina travnja do početka lipnja traje sezona šparoga, koje nisu samo ukusne nego su i odličan prirodni lijek. Velik je broj bolesti koje se njima mogu spriječiti ili izliječiti.



Od davnih vremena konzumacija šparoga preporučivala se za čišćenje bubrega i kao pomoć u liječenju urinarnih infekcija, kao i za podizanje energije. Galen, liječnik iz 2. st., opisivao je šparoge kao "pročišćujuće" i "iscjeljujuće". Još prije pet tisuća godina Kinezi su šparogama liječili otekline, čireve i kašalj. U tradicionalnoj kineskoj medicini osobito je cijenjen korijen divlje šparoge (tian men dong), za koji se vjeruje da liječi srce i podiže vitalnost, kao i seksualnu energiju, i muškaraca i žena.

Žensko zdravlje


Jedna od tajni ljekovitosti šparoga krije se u njihovu bogatstvu antioksidansima, poput vitamina C i E, koji daju snažan poticaj imunitetu. Mogu se pohvaliti i time što sadržavaju glutation, jedan od najmoćnijih antioksidansa koji suzbija djelovanje slobodnih radikala u ljudskom organizmu i sprječava oštećenja staničnog DNK. Od minerala obiluju kalijem, a sadržavaju i sumpor, kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink, jod, fluor i bakar. Sadrže i flavonoide, koji djeluju protuupalno, te su prava blagodat za ljudsko zdravlje. Osim što su riznica nutrijenata, šparoge su i niskokalorične te bogate vodom i vlaknima. To svakako znači da su idealna namirnica za sve one koji žele na zdrav način gubiti kilograme. Šparoge su zaista ukusna proljetna hrana, ali i lijek s kojim ne možete pogriješiti.

Šparoge kao prirodni lijek izvrsne su za žensko zdravlje, zahvaljujući vitaminima B-skupine. Budući da sadržavaju folate, folnu kiselinu (vitamin B9), preporučuju se i ženama koje žele zatrudnjeti. Folati su esencijalni nutrijent koji pomaže u formiranju crvenih krvnih stanica i zdravom razvoju fetusa, a usto popravljaju raspoloženje. Također, kako sadržavaju željezo i druge minerale, šparoge se preporučuju ženama i kao pomoć u liječenju anemije.

Osim iznimno važnih vitamina B2, B6 i B9 šparoge uključuju i druge korisne nutrijente. Njihovom konzumacijom možete spriječiti i srčane bolesti. Kombinacija nutrijenata koje ovo povrće sadržava sprječava rast razine homocisteina. Upravo se visoke razine homocisteina dovode u vezu s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. One su dobar izvor kalija, minerala koji pomaže snižavanju krvnog tlaka, što je također ključno za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.

Budući da obiluju moćnim antioksidansima, poput glutationa, šparoge pomažu u očuvanju stanica od oksidativnog oštećenja, koji je okidač za pojavu raka. Sadržavaju i histone, proteine koji djeluju kao normalizatori rasta stanica. Zahvaljujući tome, šparoge imaju ljekovito djelovanje čak i kod već nastalog karcinoma. Zabilježeni su slučajevi u kojima je terapija šparogama pomogla osobama koje su bolovale od melanoma, raka pluća i limfnih čvorova. U svim slučajevima primjene terapije stanje oboljelih se ili znatno popravilo ili je došlo do potpunog izlječenja.

Šparoge djeluju poput pravog prirodnog diuretika, što znači da potiču mokrenje te ispiru mjehur i bubrege. Zahvaljujući tom svojstvu, šparoge mogu pomoći u prevenciji urinarnih infekcija, zadržavanja vode u organizmu, PMS-a i hipertenzije, ili povišenog krvnog tlaka. Pokazalo se da šparoge mogu pomoći i u otapanju bubrežnih kamenaca, što je objavljeno u knjizi "Elementarna medicina" iz 19. stoljeća.

Vitamin K


Poznato je da šparoge obiluju vitaminom K, koji je potreban za sintezu proteina koji jača kosti. One sadržavaju i druge ključne minerale, poput kalcija i magnezija, koji pomažu u izgradnji kostiju. Stoga, želite li smanjiti rizik od osteoporoze, svakako što češće posegnite za porcijom šparoga. Nadalje, izvrsno čiste jetru i cijeli organizam, šparoge su odlično prirodno sredstvo za prirodno čišćenje organizma. Za detoks su najzaslužnije gorke tvari u šparogama, poput asparagina, spargaurina i vanilina, koji potiču rad jetre i žuči. Poznato je i da šparoga čisti i regenerira jetru u osoba koje pretjerano konzumiraju alkohol.

Zahvaljujući obilju vlakana šparoge odlično djeluju na probavni sustav. One su usto bogate inulinom, koji pomaže u liječenju probavnih teškoća. Inulin je odlična hrana za dobre bakterije, koje potiču apsorpciju nutrijenata i štite od alergija.

Tanja Kvorka
PIRE OD ŠPAROGA KAO TERAPIJA
Terapeutski se šparoge može konzumirati u obliku pirea. Priprema: Šparoge očistite od tvrdih dijelova i skuhajte (kuhanjem se oslobađa asparaginaza, enzim koji je zaslužan za uništavanje stanica raka). Potom ih izmiksajte, a dobiveni pire čuvajte u hladnjaku. U slučaju težih bolesti, možete uzimati i 4 žlice ovog pirea dva puta na dan, ujutro i navečer. Pire možete i malo razvodniti, te ga piti kao topao ili hladan napitak. U roku od mjesec dana već biste trebali primijetiti prve znakove poboljšanja svog zdravstvenog stanja.

GLUTATION
Šparoge su, uz lubenice i avokado, među namirnicama najbogatijim glutationom. Niske razine glutationa povezane su s preranim starenjem, čak i sa smrću. U laboratorijskim istraživanjima glutation je potpuno uspio zaustaviti čak i umnožavanje virusa AIDS-a.

BIJELE ILI ZELENE
Razlika između bijele i zelene šparoge samo je u načinu uzgoja. Šparoge se prekrivaju crnom polietilenskom folijom. Bez sunca se ne stvara klorofil, pa izbojci ostaju bijeli. Za razliku od bijele, zelena šparoga je nježnija, mekša, aromatičnija i ima dva-tri puta više vitamina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike