Sport
BARBARA ŽIVKOVIĆ, NOGOMETAŠICA OSIJEKA

Zaslužile smo veliko slavlje s navijačima u Gradskom vrtu
Objavljeno 20. svibnja, 2023.
Osječanke u nedjelju na oproštaju od sezone dočekuju najveće rivalke, Split

U nedjelju oko 19 sati dogodit će se primopredaja naslova nogometnih prvakinja Hrvatske. U 17 sati, naime, na stadionu u Gradskom vrtu počet će susret posljednjeg kola SuperSport Prve hrvatske lige nogometašica. Aktualne prvakinje, nogometašice Splita, prepustit će krunu Osječankama, koje će 24. put biti inaugirane kao državne prvakinje.



Bez pritiska


Naslov su Osječanke osigurale prošle nedjelje visokom pobjedom nad Agramom (4:1). Primijetilo se golemo olakšanje kod igračica, ali i kod njihova trenera Gorana Ljubojevića, koji će u nedjelju službeno prvi put postati trener najbolje hrvatske ženske nogometne ekipe.

Prvi naslov u nedjelju proslavit će i Barbara Živković, koja se ove godine ustalila u prvoj ekipi Osijeka, a zabilježila je i dva nastupa za hrvatsku reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. I njezina je velika želja bila da osiguraju naslov prvakinja prije posljednjeg kola s rivalkama iz Splita.

- Trebao nam je samo bod protiv Agrama, ali smo odigrale otpočetka maksimalno, što se vidjelo i po rezultatu na prvom poluvremenu, kada smo vodile sa 4:0. Ovo sada sve doživljavamo s određenim olakšanjem, pa ćemo u posljednjoj utakmici moći bez ikakvog pritiska pokazati koliko vrijedimo. Želimo odigrati utakmicu u kojoj ćemo uživati i mi na terenu, ali i svi oni koji nas u nedjelju dođu bodriti - pričala je Živković, među nogometašicama Osijeka ipak znana pod nadimkom Barbi.

Sa Splitom ste već ove sezone odigrale četiri utakmice. Omjer je 2-2. U čiju će korist u konačnici on biti?

- To su tako neizvjesne utakmice da će i ovaj put odlučivati nijanse. Tko bude bolje pripremljen i koncentriraniji. Može odlučiti samo jedan detalj.

Kada se grubo uspoređuju osječka i splitska ekipa, onda se kaže kako su Osječanke tehnički potkovanije, a Splićanke ipak fizički nešto nadmoćnije. U posljednje vrijeme, primjerice, dosta pogodaka postižete iz prekida. Je li moguće onda iz prekida iznenaditi i Split?

- Govorili su nam da malo iskorištavamo prekide, pa smo s trenerom Ljubojevićem na treninzima dosta radili upravo taj segment igre. Mislim da se pokazuje da se taj rad isplatio, postižemo sve češće golove i iz prekida. Možemo i iz prekida iznenaditi Split. Ne samo iz prekida nego i iz igre. Mislim da imamo dosta kombinacija.

Većina igračica Splita živi isključivo od nogometa. Barbi ne smatra da je to neka golema prednost suparnica.

- Sve moje suigračice toliko su posvećene nogometu i toliko se žrtvuju da to ne smatram nekom velikom prednošću Splićanki. Premda nije lako sve uskladiti. Većina naših igračica ili rade, ili studira, ili ide u srednju školu.

Zasluženo slavlje


Barbara je jedna od onih koja je još srednjoškolka.

- Završavam Elektrotehničku i prometnu školu, pa je i to jedan od razloga zbog čega sam željela da što prije osiguramo naslov prvakinja. Planiram upisati Kineziološki fakultet. Početkom srpnja su prijamni ispiti.

Nakon čega će ubrzo i pripreme za sezonu, u kojoj vas očekuje nastup u kvalifikacijama za Ligu prvakinja?

- Kao što je i naš trener Ljubojević rekao, svima nam je želja igrati s najboljim europskim klubovima i nadmetati se s najboljima. Europa i nastup u Ligi prvakinja ono su što nas najviše veseli.

Nije željela otkriti gdje će biti proslava naslova prvakinja.

- Već smo malo proslavili u nedjelju nakon utakmice s Agramom. I sada ćemo vjerojatno organizirati nešto privatno. No prije toga bit će i zajednička proslava na stadionu s navijačima, koje pozivam da dođu u što većem broju. Mislim da smo to zbog naših rezultata i cijele sezone i zaslužile - zaključila je Barbara Živković.

Krešimir Lacković
LIGA ZA PRVAKINJE
 
1.Osijek*19*18*0*1*104:9*54

2.Split*19*16*0*3*96:15*48

3.Agram*19*9*1*9*44:41*28

4.Dinamo*19*8*1*10*48:32*25

Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN PRIPAO LIDERU

Dogan pogodio za ostanak bodova u Gradskom vrtu

U SUSJEDSTVU EUROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU

Europska medalja važna, ali još je važnija forma za Pariz

Najčitanije iz rubrike