Novosti
OBRANA OD POPLAVA

Najkritičnije kod Petrinje,
neki vodostaji opadaju,
sljedeći dani su ključni
Objavljeno 19. svibnja, 2023.
Đuroković je naveo da vodostaji opadaju i u Gračacu i Otočcu te na sjeveru Hrvatske
Dok vodostaji rijeka koji su prethodnih dana izazvali poplave opadaju u Otočcu, Gračacu i u Hrvatskoj Kostajnici, očekuje se rast vodostaja u Petrinji, istaknuo je na sjednici Vlade predsjednik Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

"Moramo dodatno uzeti u obzir da su nasipi na tom području bili stradali, imamo kombinaciju ekstremnih vodostaja i drugog u povijesti zabilježenog vodenog vala koji će pritiskati te nasipe", rekao je Đuroković. Dodao je da su vrijednosti kod Petrinje u petak bile na 10-ak centimetara od povijesnih rekorda te istaknuo da, zbog prekida proglašenja izvanrednih mjera od poplava u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je vodostaj Une pao za pola metra, tamo prestaje potreba za nazočnosti Hrvatske vojske. "Sve je to potrebno da sve ekipe možemo usmjeriti na sisačko, petrinjsko i jasenovačko područje", rekao je dodavši da su sljedeća dva do tri dana ključna. Ocijenio je i kako osobno smatra da je sustav obrane od poplava u Hrvatskoj dobro postavljen. "On se oslanja i na tradiciju upravljanja i prethodnih generacija gdje zapravo imamo velike prirodne retencije gdje smo sada uskladištili privremeno 500 milijuna kubnih metara vode", rekao je i dodao da one povećavaju stupanj sigurnosti da ćemo uspješno provesti mjere obrane od poplave s minimiziranim štetama.

Đuroković je naveo da vodostaji opadaju i u Gračacu i Otočcu te na sjeveru Hrvatske. Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut dodao je da se na tim područjima trenutačno sanira šteta. Ona je, u proteklim danima, zabilježena u ukupno 12 županija i u Gradu Zagrebu na 1750 objekata. Poručio je kako diljem Hrvatske slijedi stabilnije vrijeme, i kako vjeruje da će na terenu biti lakše. Diljem Hrvatske postavljeno je ovih dana oko 400 tisuća vreća za obranu od poplava, od čega najveći broj u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Premijer Andrej Plenković poručio je da će se Hrvatska morati još sustavnije pripremati i činiti mudre korake u kontekstu obrane od poplava s obzirom na to da su danas rizici bitno promijenjeni u odnosu prema onom što je bilo ranije. Istaknuo je da će, nakon što se utvrde štete, Vlada donositi odluke o potpori brojnim županijama kako bi se štete od poplava sanirale te je zahvalio svim nadležnim službama na maksimalnom angažmanu, brzoj reakciji i koordinaciji. H/D.Pav.
Možda ste propustili...