Crna kronika
NAKON TRAGEDIJE KOD ČRNKOVACA

Optužen jer je pijan autom usmrtio vozača e-romobila
Objavljeno 20. svibnja, 2023.
Vozač automobila u trenutku nesreće u krvi je imao 1,67 promila alkohola

Protiv 39-godišnjeg vozača automobila Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginuo vozač električnog romobila. Nakon provedene istrage Odvjetništvo 39-godišnjaka tereti da je 12. studenoga prošle godine, oko 4:15, iako svjestan da je prethodno konzumirao alkoholna pića i da nije sposoban za sigurnu vožnju, s koncentracijom od najmanje 1,67 promila alkohola u krvi, pristavši da takvom vožnjom ugrozi druge sudionike u prometu, suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upravljao automobilom državnom cestom broj 34 iz smjera Podravskih Podgajaca u smjeru Črnkovaca.



Tereti ga se da zbog alkoholom bitno smanjenih vozačkih sposobnosti nije prilagodio brzinu vozila uvjetima smanjene vidljivosti noću, pa nije pravodobno uočio 39-godišnjaka koji je, imajući na sebi žuti reflektirajući prsluk i zaštitnu kacigu na glavi, upravljao električnim romobilom u istom smjeru, ispred njega, na oko 1,1 metar od desnog ruba kolnika.

Zabrana vožnje


Zbog opisanih propusta došlo je do naleta automobila na električni romobil i njegova vozača te njegova odbacivanja na vjetrobransko staklo, a potom i u kanal. Vozač električnog romobila zadobio je niz teških i za život opasnih ozljeda, od kojih je preminuo na mjestu nesreće. Državno odvjetništvo predložilo je produženje mjere opreza za vozača automobila, koja obuhvaća privremeno oduzimanje dozvole za upravljanje motornim vozilom B kategorije.

Prva prometna nesreća u kojoj je poginuo vozač električnog romobila na hrvatskim cestama dogodila se u listopadu 2021. u Zagrebu. Nesreća se dogodila u večernjim satima, kada se 28-godišnjak automobilom Opel Astra kretao Servisnom cestom u smjeru zapada. Došavši do kućnog broja 10A Branimirove ulice, nije se zaustavio kod prometnog znaka "raskrižje s cestom s prednošću prolaska", nego je nastavio voziti kako bi se uključio na kolnik Branimirove ulice. Tada je prednjim dijelom automobila udario u prednji dio električnog romobila koji se kretao Servisnom cestom u smjeru istoka zadržavajući smjer kretanja ravno. U prometnoj nesreći 46-godišnjak je na mjestu preminuo.

Sve generacije


Prema dostupnim podatcima, prva žrtva na električnom romobilu u Europi zabilježena je u srpnju 2019. u Londonu. U nesreći je poginula 36-godišnjakinja na koju je, dok je prelazila raskrižje, naletio kamion.

Od pojave električnih romobila Hrvatska ih je zakonski regulirala kao osobna prijevozna sredstva, a njima se služe sve dobne skupine. Iako se električnim romobilima najčešće koriste osobe mlađe životne dobi, ima i vremešnijih vozača romobila. O jednom takvom vozaču u javnosti se doznalo kada je stradao u Zagrebu. U siječnju ove godine 81-godišnjak je upravljao električnim romobilom pješačkom zonom Trga bana Josipa Jelačića u smjeru juga. Došavši do kućnog broja 17, zbog brzine neprilagođene karakteristikama i stanju podloge vozač je izgubio nadzor nad romobilom, te pao. Liječnička pomoć 81-godišnjaku pružena je u Klinici za traumatologiju, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike