Osijek
OBILJEŽEN 45. ROĐENDAN

Guberac: FERIT jedan od
stožernih fakulteta, napose
zbog razvitka IT sektora
Objavljeno 19. svibnja, 2023.

U prigodi obilježavanja 45. godišnjice Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih znanosti Osijek (FERIT) održana je svečana sjednica tog fakulteta.



- FERIT je utemeljen prije 45 godina, osnivanjem Studija elektrostrojarstva, te je obrazovao inženjere za industriju koja je tada u Osijeku bila razvijena. Tranziciju je ubrzao Domovinski rat, nakon čega su brojne tvornice ugašene. Tražile su se nove prilike, nastajala nova zanimanja i FERIT je krenuo u polje računarstva, informacijskih tehnologija - rekao je dekan FERIT-a, prof. dr. sc. Tomislav Matić. Dodao je da su s vremenom izgradili brojne istraživačke grupe, a danas rade relevantna istraživanja na međunarodnoj razini. Znanja i iskustva ugradili su u studijske programe te studente obrazuju za najmodernije poslove na tržištu rada.

- To je potvrđeno rastom IT sektora u Osijeku, koji je poznat ne samo na nacionalnoj nego i na međunarodnoj razini. Razvija se područje automatizacije i elektronike, s primjenom u industriji 4.0, tako da se na tržištu povećava potreba za inženjerima. Tu je i dolazak američke tvrtke Jabil, koja će graditi tvornicu, tako da ćemo i u tom području sudjelovati na međunarodnom tržištu - naglasio je dekan.

FERIT ima 1700 studenata, za ovu je godinu povećana upisna kvota za 30 mjesta, upisuju na prvu godinu oko 400 studenata, no potrebe su znatno veće. Dugoročno, s povećanjem broja nastavnika i, nadaju se, izgradnjom nove zgrade, znatno će porasti broj studenata.

FERIT-u je čestitao rođendan dr. sc. Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika, te istaknuo da je FERIT perjanica Sveučilišta J.J. Strossmayera. "Dolasku tvrtke Jabil, velikog investitora, pridonio je i FERIT. Uz to, Grad Osijek surađuje s FERIT-om na pilot-projektu gradskih poduzetničkih stipendija te nagrađujemo 18 studenata", dodao je Vulin.

Župan Ivan Anušić naglasio je da je Osječko-baranjska županija ponosna na FERIT i Sveučilište u Osijeku. "Obrazovanje i znanost budućnost su svake države i tome nema alternative. A FERIT će u budućnosti imati sve veću ulogu u razvoju naše zajednice i društva."

Važnost FERIT-a istaknuo je i prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera: "FERIT je jedan od stožernih fakulteta našeg sveučilišta, napose zbog razvitka IT sektora. Fakultet treba ojačati kadrovski, a nastojimo završiti i buduću zgradu FERIT-a u kampusu." Na svečanosti su dodijeljene nagrade najboljim studentima. V. Latinović
Najčitanije iz rubrike