Kultura
DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

29. SLUK: Nastupit će tristotinjak sudionika iz Hrvatske i inozemstva
Objavljeno 20. svibnja, 2023.
U četiri dana održavanja bit će odigrano 10 predstava u natjecateljskoj konkurenciji i sedam u “off programu”

Tristotinjak sudionika, lutkarskih umjetnika iz Hrvatske, ali i gostiju iz inozemstva, okupit će se od 31. svibnja do 3. lipnja u Osijeku na 29. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, popularnom SLUK-u.



Više lokacija


Kao smotra ponajboljih lutkarskih ostvarenja u državi, ovaj festival Hrvatskog centra UNIMA tako se nakon dvije godine ponovno vraća u grad na Dravi, gdje će se održati u organizaciji i realizaciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u partnerstvu s osječkom Akademijom za umjetnost i kulturu, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Jedan od organizatora ovog lutkarskog bijenala, Ivica Lučić, ravnatelj DK-a Branka Mihaljevića, rekao je kako je SLUK najveći, najvažniji, najljepši i najstariji praznik lutkarstva koji se uglavnom održava u Osijeku. Zahvalio je posebice Gradu Osijeku, Ministarstvu kulture i medija, ali i svim partnerima koji podržavaju festival, te dodao da su poduzeti koraci da se on trajno dodijeli gradu na Dravi.

U četiri dana održavanja bit će odigrano deset predstava u natjecateljskoj konkurenciji i sedam u "off programu", a organizirane su i dvije izložbe, predstavljanje knjige i dvije radionice za studente. Osim u DK-u Branka Mihaljevića, programi ovogodišnjeg izdanja SLUK-a održavat će se i u Hrvatskom narodnom kazalištu, Kulturnom centru, Državnom arhivu te na Akademiji za umjetnost i kulturu.

Predsjednik Hrvatskog centra UNIMA Adam Skendžić, koji se nazočnima obratio preko videopoziva, istaknuo je kako će SLUK ove godine ugostiti i brojne goste iz UNIMA-inih centara iz cijeloga svijeta, a dolazi i glavni tajnik svjetske UNIMA-e Dimitri Jageneau. Kazao je i da je posebnost 29. SLUK-a ta što ćemo od ove godine imati i nagradni kipić te gigantsku lutku, maskotu festivala koju je osmislila Marijana Županić Benić, koji najbolje predstavljaju vrijednosti hrvatskog lutkarstva.

Predstave


Izbornik 29. SLUK-a Hrvoje Seršić u službeni je program festivala uvrstio iduće predstave: "Mrljek i Prljek" u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, "Tri medvjeda i gitara" u izvedbi DK-a Branka Mihaljevića u Osijeku, "Zlatno srce Nikolino" u izvedbi Kazališta lutaka Zadar, "Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili zlu neslogu" u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split, "Postolar i Vrag" u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka, "Velika tvornica riječi" u izvedbi zagrebačkog kazališta Mala scena, "Krokodil Marko" u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin, "Drvljaci" u izvedbi Kazališne družine "Pinklec" iz Čakovca, "Tunja" u izvedbi Kazališne družine "Ivana Brlić-Mažuranić" iz Slavonskog Broda i "Doktor Svelječić" u izvedbi Gradskog kazališta Sisak. Uspješnost nastupa ocjenjivat će stručni ocjenjivački sud u sastavu: Tamara Kučinović, Đuro Roić i Edi Majaron, a svoj će glas dati i dječji prosudbeni odbor.

Ponos i čast time što se ovako važan festival ponovno održava u Osijeku istaknula je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković, dodavši kako će Grad Osijek zajedno s Ministarstvom kulture i medija izdvojiti gotovo 43.000 eura za manifestaciju koja pokazuje sinergiju i suradnju svih institucija na području grada te stvara novu kazališnu publiku.

- Uz potporu gradskih tvrtki GPP-a i Unikoma, svi sudionici SLUK-a imat će besplatnu vožnju tramvajem te besplatan ulazak u Zoološki vrt za vrijeme trajanja festivala. SLUK je zapravo pokazatelj kako se prožimaju kultura i turizam, školski primjer kako to treba biti - rekla je Crnković.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike