Magazin
DARKO BOŽIĆ PREDSJEDNIK EUROPSKE FEDERACIJE ZA PARODONTOLOGIJU

Hrvati ne peru zube, godišnje se proda jedna četkica po osobi
Objavljeno 20. svibnja, 2023.

Europski dan parodontologije, koji se tradicionalno obilježava 12. svibnja, iznova je podsjetio na sve izazove s kojima se ta struka nosi. O tome je u intervjuu za Media servis govorio izv. prof. dr. sc. Darko Božić, dr. med. dent., specijalist parodontolog, predsjednik Europske federacije za parodontologiju (EFP).



Podatci o našoj brizi o usnoj šupljini i zubima - doista zabrinjavaju. Kako to komentirate...?

- Recimo, u hrvatskoj populaciji godišnje se proda jedna četkica po osobi. To je malo smiješno ako znamo da četkicu treba promijeniti tri-četiri puta godišnje. Imamo i neke podatke da Hrvati ne peru svaki dan zube, tako da smo mi već u startu u nekom lošem dijelu.

Ipak, mnogi smatraju da kvalitetno održavaju svoju dentalnu higijenu, no zapravo griješe. Upitali smo ga za savjet kako pravilno oprati zube.

- Mnogi kažu, znate, ja perem pet-šest puta dnevno. Vi pogledate usta i vidite indeks plaka je 80 posto. I sad se postavlja pitanje što ta osoba radi ako pere pet-šest puta dnevno. Vrlo jednostavno - treba prati dva puta dnevno dvije minute. Ali onda doista zube treba očetkati, a ne samo probrljati po ustima. Tamo gdje su prostori među zubima uski treba uzeti zubni konac i očistiti ostatke hrane i plaka koji se nakupio.

Razlog lošeg održavanja usne šupljine je i to što 99 posto pacijenata nikada nije dobilo upute o oralnoj higijeni, što se mora promijeniti, napominje Božić:

- Kada bi se to uspjelo - ja vam garantiram da bi se znatno reducirala bolest. Prevencija je najjeftinija, to svi znaju, ali ju je najteže provesti.

Božić smatra da bi se ovim problemom trebalo baviti i Ministarstvo zdravstva:

- Previše novca trošimo na kurativu, a mislim da su četkica i pasta jeftinije nego sati i sati na stolcu. No, kao što znamo na temelju nekih drugih preventivnih pregleda u našem zdravstvenom sustavu - ljudi na pregled često odlaze tek kada do problema dođe. Zabrinjava podatak da prosječan 12-godišnjak ima čak četiri pokvarena ili izvađena zuba. Ključna je edukacija, i to još od najranije dobi.

Profesor Božić je početkom travnja postao predsjednik Europske federacije za parodontologiju:

- Ono što je bitno jest da mi sva saznanja iz EFP-a koristimo ovdje u Hrvatskoj, i to je na boljitak naših pacijenata i međunarodne prepoznatljivosti Hrvatske. Hrvatska ne odskače od ostatka Europe po učestalosti parodontitisa, ali čak 25 - 30 posto mladih ima naznake te bolesti, koju je najvažnije - na vrijeme liječiti - zaključuje Božić. (Sven Tubak/MS)
Najčitanije iz rubrike