Novosti
RIJEČNA INTERVENCIJA “TEŠKE” MEHANIZACIJE

Nagli rast vodostaja Drave do Osijeka donio opasne naplavine
Objavljeno 17. svibnja, 2023.
Srušena natopljena debla i granje prijetnja su Vodenici i pristaništu za putničke brodove

Obilne svibanjske kiše izazvale su poplave i probleme diljem Hrvatsku. Međutim, na osječkom području takvih problema ne bi trebalo biti jer je i dalje na snazi ocjena kako Drava u sljedećim danima neće ozbiljnije ugroziti najveći grad u Slavoniji i Baranji, a vjerojatno neće biti ni proglašene redovite mjere za obranu od poplava od Hrvatskih voda, odnosno njihove Vodnogospodarske ispostave za donju Dravu i Dunav. Drava je posljednjih nekoliko dana rasla od jedan do dva centimetra na sat.



Međutim to ne znači da ovaj vodeni val neće zadati glavobolje, a ponovno je za sve krivo dugotrajno razdoblje niskog vodostaja. Riječ je o tome da su se za to vrijeme uz nizvodne dravske obale nakupile veće količine srušenih debla i grana, dakle drvne mase koju je sada matica rijeke u svome porastu pokupila i gura naprijed.

Veće količine tog naplavnog materijala u proteklih nekoliko dana zaglavile su se uz objekte uz desnu osječku obalu, posebice kod Vodenice i pristaništa za putničke brodove. Kako nije riječ o neopasnoj količini materijala, to je natjeralo odgovorne na akciju. Angažirana je osječka tvrtka Hidrogradnja kako bi otklonila naplavine i prevenirala moguću daljnju štetu na objektima na rijeci i uz nju. "U utorak poslijepodne angažirani su naš radni brod s velikim bagerom i brod tegljač, koji su otklonili naplavine oko traženih objekata, odnosno potom ih odvezli nizvodno", rekao je u utorak za naš list Nenad Cigić, direktor Hidrogradnje.

Cigić potvrđuje kako situacija nije bezazlena, to više što je riječ o naplavinama koje su dodatno upile vodu te su time još teže i prave veći pritisak na sajle koje drže objekte usidrenima. Također, zbog toga što su natopljeni, balvani se mogu podvući pod objekte i time prouzročiti dodatnu, još ozbiljniju štetu. "No, iako izgleda neugodno, nije to situacija koju nismo već imali i riješili prema zahtjevima naručitelja", izvijestio nas je Cigić.

Ova je situacija, ipak, još jednom pokazala složenost "domaće administracije". Naime, Hidrogradnja nije mogla sama izići na teren, nego je morala čekati pozive naručitelja. To znači da su za Vodenicu nadležni Športski objekti, odnosno Grad Osijek. Pristanište za kruzere, pa i novo (sportsko) pristanište u Donjem gradu, pod ingerencijom je Lučke uprave Osijek. Hidrogradnja je tvrtka u privatnom vlasništvu, i jasno je kako njihova usluga ima cijenu. Njihova je tržišna prednost to što su jedini u posjedu potrebne vodno-gospodarske opreme i mehanizacije, te mogu odgovoriti na ovakve zadatke.


Više je institucija nadležno i za samu Dravu. Naime, Hrvatske vode zadužene su (samo) za obalu, odnosno njezino održavanje i radnje oko sprečavanja poplava. Lučka uprava, odnosno svatko tko posjeduje objekt na Dravi, zadužena je za brigu o objektima kojima gospodari. Sam tijek Drave, odnosno njezina plovnost, pod ingerencijom je treće strane, odnosno Ministarstva prometa. Dakle, ne postoji jedno tijelo koje bi jednim pozivom moglo riješiti kakvu akutnu situaciju.

Kako se prognozira, 270 je vodostaj koji bi Drava mogla dosegnuti ovih dana, a 350 je visina na kojoj se proglašavaju redovite mjere obrane. Najviši vodostaj očekuje se krajem ovog tjedna, u nedjelju ili ponedjeljak. Najveći zabilježeni vodostaj Drave iznosio je 542 centimetra, i to se dogodilo 1965. godine, nakon čega je njezina obala uz Osijek ojačana.

Prema prognozama, u idućih sedam dana i dalje se očekuju nestabilne vremenske prilike. Od četvrtka slijedi smirivanje vremena. Mjestimice će kiše biti i dalje, ali u puno manjim količinama.

Dario Kuštro
NEMA KORISTI

Od naplavina koje se rastom vodostaja prikupe u Dravi nažalost ne može se, saznajemo, ostvariti dodatne ekonomska korist. Naplavni drveni materijal i sam je po sebi već dosta natruo, pa, iako se čini da bi moglo biti koristi, on se jednostavno nizvodno prepušta na milost i nemilost rijeke, odnosno prirodnom procesu raspadanja. Zakonom i nije precizirano tko bi se njime mogao okoristiti, oni kod kojih se naplavina zaglavila ili oni koji je otklone.



 

270

vodostaj je koji bi Drava mogla dosegnuti ovih dana

350

je visina na kojoj se proglašavaju redovite mjere obrane

542

centimetra najviši je zabilježeni vodostaj Drave

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %