Svijet
INTENZIVAN NAPAD NA KIJEV

Ukrajina tvrdi da je oborila svih šest ruskih hipersoničnih projektila
Objavljeno 16. svibnja, 2023.

Ukrajina je u utorak priopćila da je u protekloj noći oborila svih šest ispaljenih ruskih hipersoničnih projektila Kinžal, koje je Moskva ranije reklamirala kao gotovo nezaustavljivo superoružje.

Prvi je to put da Ukrajina tvrdi kako je oborila više hipersoničnih projektila. Ako se potvrde ti navodi bit će to demonstracija učinkovitosti nedavno raspoređene zapadne protuzračne obrane, ocjenjuje Reuters.

Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se rano u utorak diljem gotovo cijele Ukrajine i mogle su se čuti iznad Kijeva i okolice više od tri sata.

"Neprijateljska misija je posijati paniku i stvoriti kaos. Međutim, u sjevernoj operativnoj zoni (uključujući Kijev) sve je pod potpunom kontrolom", rekao je ukrajinski general Serhij Naev.
Šest Kinžala, balističkih projektila koji putuju do 10 puta brže od brzine zvuka, bili su među salvom od 18 projektila koje je Rusija preko noći ispalila na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage Kinžalom uništile američki proturaketni sustav Patriot, izvijestio je vojni medij Zvezda.

Međutim, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni rekao je da su svi Kinžali uspješno oboreni.

Kijevske gradske vlasti kažu da su tri osobe ranjene nakon pada krhotina projektila.

"Bilo je to izuzetno po gustoći - maksimalan broj napadnih projektila u najkraćem vremenskom razdoblju", napisao je Serhij Popko, čelnik gradske vojne uprave Kijeva, na Telegramu.

Zvezda piše, pozivajući se na rusko ministarstvo, da su napadi bili usmjereni protiv ukrajinskih borbenih jedinica i skladišta streljiva.

Zalužni je rekao da su njegove snage presrele šest kinžala lansiranih iz zrakoplova, kao i devet krstarećih projektila Kalibr s brodova u Crnom moru te tri Iskandera ispaljena s kopna.

Ranije ovog mjeseca, Ukrajina je tvrdila da je prvi put oborila jedan projektil Kinžal iznad Kijeva koristeći nedavno raspoređeni američki sustav protuzračne obrane Patriot.

Kinžal, što na ruskom znači bodež, može nositi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave do 2000 km.

Rusija je prvi put upotrijebila to oružje protiv Ukrajine prošle godine te je priznala kako je ispalila taj projektil samo u nekoliko navrata. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike