Ekonomija
NAPREDAK TEHNOLOGIJE NIKAD NIJE BIO BRŽI

Umjetna inteligencija skraćuje vrijeme i povećava efikasnost
Objavljeno 13. svibnja, 2023.
Kompanije sve više spremne ulagati u edukacije, rekla Snježana Prljić Samardžija

Kako će ubrzani napredak tehnologije utjecati na naše živote, može li pomoći s uspostavljanjem ravnopravnosti unutar zdravstvenog sustava i slično teme su o kojima se pričalo na početku dvodnevne poslovne konferencije Future Tense u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održane pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva turizma i sporta, Grada Zagreba i Veleposlanstva Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj.
Vlasnica i osnivačica agencije Komunikacijski laboratorij, Manuela Šola, koja je organizatorica konferencije, istaknula je kako živimo u polariziranom društvu te "ponekad zaboravimo da imamo mogućnost utjecati na to kako ćemo živjeti za deset godina".
Futurolog Nikolas Badminton istaknuo je: "Iako se tehnologija nekada čini kao hladna, strana, metalna pojava, ne smijemo zaboraviti na to da je ona stvorena za ljudska bića. Empatija tu igra jako važnu ulogu. Da bismo ovaj sve vidljiviji tehnološki napredak iskoristili na najbolji mogući način, moramo više misliti jedni o drugima, razgovarati i međusobno se slušati", rekao je Badminton.

Promjene


Svoje vizije o budućnosti tehnologije podijelili su i Nevena Crljenko (Philip Morris International), Ivan Runje (Hrvatski Telekom), Drago Cota (Glovo) i Renata Vujasinović (Visa).
"Promjene u društvu traže promjenu načina razmišljanja, a ta prilagodba je mnogima izazovna. Odgovornost svih dionika je dobro se informirati jer odluke koje se donose trebaju biti takve da potiču razvoj i ulaganja u inovacije, ali i poticati korisnike da te inovacije prihvate", izjavila je Nevena Crljenko, potpredsjednica za korporativne poslove Philip Morris Internationala.
Drago Cota je rekao: "Umjetna inteligencija skraćuje vrijeme i povećava efikasnost u poslovanju, no utječe i na ljude kao živa bića. Mnogi su zabrinuti da će zbog nje ljudski kontakt nestati, no vjerujem da se to nikada neće dogoditi."
"Umjetnu inteligenciju koristimo svaki put kada plaćamo karticama, a malo-pomalo se krećemo prema takozvanom no cash društvu. Nove tehnologije sa sobom su donijele beskontaktno plaćanje, a kupci su prepoznali sve njegove prednosti. Ne očekujemo da će keš nestati, no kartično plaćanje je komoditet koji će s vremenom prevladati", rekla je Renata Vujasinović.
Sanja Šimić predstavila je online platformu "Masterclass" Hrvatske gospodarske komore, a Ksenija Latković Kozarac iz Podravke i Davor Bruketa iz Bruketa, Žinić&Greyja govorili su o inovativnim tehnologijama u vanjskom oglašavanju.
"Napredak umjetne inteligencije nikad nije bio brži, ali za to ne treba postojati strah. Da bi neka tehnologija uspjela, mora se uklopiti u prirodan tijek stvari, a taj tijek definiraju ljudi. Umjetna inteligencija oblikovat će budućnost, no ljudi će je definirati", rekao je Boris Drilo.
Za sve one koji nisu bili sigurni što je to metaverse i što može značiti za budućnost poslovanja, futurologinja Sofie Hvitved na konferenciji Future Tense održala je predavanje pod nazivom: "Keeping Up With the Metaverse".

Odgovornost


"Pojam metaverse i dalje nije potpuno shvaćen. On je besprijekorna konvergencija našeg fizičkog i digitalnog života koja okuplja ljude, prostore i stvari u virtualnim ili proširenim digitalnim prostorima. Sve to uključuje proširene vizualne slojeve naše fizičke stvarnosti, kao i virtualne svjetove. Danas živimo u svijetu gdje je teže shvatiti što je fizička stvarnost nego metaverse", rekla je Sofie Hvitved.
"Ako radimo kao roboti, roboti će nas zamijeniti, ali ako učimo kao oni, radit će za nas. Tehnologija pokreće društvo, ali ljudskost je definira. A ljudskost u nama uvijek teži održivosti. Baš zato će zelena tehnologija i održiva ekonomija povećati profitabilnost i učiniti svijet bojim mjestom za život", rekao je Gerd Leonhard.
"Promjena u poimanju održivosti u poslovnim svijetu je enormna. U 2007. je to bila samo imenica, a sada sve više postaje glagol, stavlja se u primjenu", rekao je Zoran Miliša.
Inspirativni govor održala je zatim Lada Tedeschi Fiorio, članica Uprave i potpredsjednica za korporativnu strategiju i razvoj Atlantic grupe, koja je istaknula kako živimo u eri konstantnih promjena, no kako nisu sve ključne. Kako je istaknula, "dobar lider vidi promjene koje imaju potencijal utjecati na poslovanje i pravovremeno reagira u skladu s njima".
Posljednje predavanje prodrmalo je sve sudionike jer se na pozornici našao Anders Indset, poslovni filozof kojeg mediji nazivaju "digitalnim Isusom", a koji je u sklopu teme Future of Leadership održao provokativno predavanje naziva: "The Art of Being Wrong". "Pogreške su ono što nas čini ljudima, drukčijima od tehnologije, i pravo je vrijeme da si odamo priznanje kada ih učinimo. U njima se krije potencijal za kreativnost i preuzimanje kontrole", rekao je Andres Indset. Z. Rupčić
Kod zapošljavanja mlade se sve više pita žele li učiti, a ne imaju li diplomu
Jedna od 50 najboljih futurologinja na svijetu prema Forbesu, Erica Orange, održala je inspirativno predavanje o budućnosti obrazovanja i rada, s nazivom: “Learning On the Edge of Tomorrow”. “Novo doba potiče kreiranje novih obrazaca razmišljanja, što stvara potrebu za novim pristupima učenju, angažiranju, privlačenju pozornosti. Generacija Z zato sve više zahtijeva da se izazove njihovo kritičko razmišljanje, a upravo na to se oslanja umjetna inteligencija. Upravo ljudski doprinos, znatiželja i kritičko razmišljanje potiču razvoj sustava poput Chat GPT-a i baš zato online učenje nikad neće zamijeniti ono tradicionalno. Oni će se dopunjavati”, rekla je Erica Orange. O budućnosti tržišta rada i obrazovanja nastavili su raspravljati domaći stručnjaci: rektorica Riječkog sveučilišta Snježana Prljić Samaržija, Marin Trošelj iz STEMI-ja te Aleksandar Zemunić iz Selectija. Raspravu je moderirala Ana Muhar Blanquart. “Velike tehnološke kompanije posljednjih nekoliko godina postaju ozbiljna konkurencija sveučilištima. Prilikom zapošljavanja mlade ljude se sve više pita imaju li kompetencije, želju za učenjem, a ne diplomu. Kompanije su danas spremne ulagati u edukacije, što će u bliskoj budućnosti postati sve veći trend”, rekla je Snježana Prljić Samardžija.

Zdravo društvo znači i uspješnu ekonomiju
Joe-Max Wakim iz Instituta za studije budućnosti Kopenhagen izjavio je: “Imati zdravo društvo znači imati uspješnu ekonomiju. Na pravom smo putu k jednakosti u zdravstvu, samo moramo iskoristiti maksimalni potencijal tehnologije, spojiti sve stavke koje stoje iza sustava zdravstva i fokusirati se na otkrivanje i prevenciju bolesti. Za sve to moramo naučiti koristiti tehnologiju i čitati podatke koje nam ona daje”, rekao je Joe-Max Wakim. Panel vrhunskih stručnjaka u medicini i tehnologiji moderirala je Ana Muhar Blanquart, a na pozornici su se tako našli prof. dr. sc. Dragan Primorac, Dženan Lojo iz TIS-a te prof. dr. sc. Darko Chudy.

Dragan Primorac tom je prigodom izjavio kako u ovom kontekstu “nova generacija liječnika treba mentore koji će potaknuti stvaranje medicine izvrsnosti” te kako je “preventivna medicina cilj kojem težimo.” Kako kaže, “države koje neće prihvatiti taj koncept, neće uspjeti”.

Najčitanije iz rubrike