Dome slatki dome
ODABIR CVIJEĆA OVISI O POLOŽAJU

Pretvorite balkon ili vrt u pravu oazu za opuštanje
Objavljeno 11. svibnja, 2023.

Kako biste lakše odabrali cvijeće koje odgovara vašem prostoru, donosimo vam ideje za cvijeće koje možete staviti na balkon, ali i ono koje je prigodnije za vrt. Proljetno cvijeće za balkone bira se ovisno o tome koliko vaš balkon dobiva sunca. Različito cvijeće ima različite potrebe za suncem, stoga je jako važno razmotriti dobiva li vaš balkon puno direktnog sunca ili se većinom nalazi u hladovini, prenosi Kreni zdravo. Ako je vaš balkon većinom u hladovini, proljetno balkonsko cvijeće koje dolazi u obzir su begonije, fuksije, primorske češljike i torenije. Ako vaš balkon dobiva puno sunca, imate puno više opcija. Vaš osunčani balkon mogu krasiti petunije, krizanteme, pelargonije, verbene ili kadife.



Proljetno cvijeće u posudama možete staviti na pod ili stolić na balkonu. Također se možete odlučiti za viseće posude koje će krasiti zid vašeg balkona ili posude koje stoje na ogradi balkona. Proljetno cvijeće u posudama balkonu također može biti dosta teško, ovisno o materijalu. Važno je znati koliku težinu vaš balkon može podnijeti te birati posude od lakših materijala. Kod proljetnog cvijeća za balkon postoji pitanje što napraviti s cvijećem kada dođe zima. Odgovor na ovo pitanje ovisi o tome imate li na balkonu jednogodišnju biljku ili trajnicu. Kod jednogodišnjih biljaka morat ćete svaku sezonu iznova ukrašavati balkon novim cvijećem.

Međutim, možete se odlučiti i na biljke trajnice koje će dogodine iznova probuditi vaš balkon. Neke trajnice mogu na balkonu preživjeti zimu, dok god se nalaze u posudama s dobrim sustavom odvodnje. Neke trajnice koje će nekoliko godina ukrašavati vaš balkon su ivančica i mandevila. Lukovice su također odličan odabir za cvijet koji će krasiti vaš balkon jer ne puštaju dugo korijenje, pa mogu biti posađene u posudu. Možete se odlučiti za lukovice kao što su narcisi, tulipani ili zumbuli, koji dolaze u različitim bojama i pružaju prekrasan miris. Lukovice također vrlo jednostavno možete presaditi u vrt kada prođe njihovo vrijeme cvatnje. Proljetno vrtno cvijeće iznimno je važno za kukce oprašivače, kao što su leptiri i bumbari, koji se nakon zimske hibernacije bude i u potrazi su za nektarom i peludom. Stoga ćete sadnjom proljetnog cvijeća u vrtu dobiti ne samo vrt koji izgleda i miriše prekrasno, nego ćete učiniti i iznimno korisnu stvar za prirodu. Prije odabira cvijeća za vrt razmislite kakav izgled vrta želite. Možete odabrati sve različite boje cvijeća i upustiti se u potpuno šarenilo proljeća ili možete odabrati 2 – 3 boje i pridržavati se njih kako bi vaš vrt imao tematski izgled.

U vrt možete posaditi mnoštvo različitog proljetnog cvijeća, a najljepše proljetno cvijeće za vaš vrt može biti tulipan, šafran, iris, ukrasni luk, vrtna ljubičica, verbena, šeboj. J.Kn.
Proljetno cvijeće u teglama možete staviti na pod ili stolić na balkonu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike