Sport
ONI KOJI ODREĐUJU SUCE TJERAJU PO SVOM

U Gradskom vrtu s nevjericom su primili vijest da će im derbi s Hajdukom suditi Igor Pajač
Objavljeno 10. svibnja, 2023.

Korak po korak nogometaši Osijeka približavaju se svom rezultatskom cilju, koji su u jednom trenutku uspjeli ozbiljno kompromitirati. Prije samo dva tjedna plasman u Europu izgledao je prilično maglovito.



Opet Pajač


Nakon onog nevjerojatnog poraza u Koprivnici, kada su bijelo-plavi izgubili vodstvo i utakmicu u tri minute duboko u sudačkoj nadoknadi, izgledalo je kako će takav rasplet devasturajuće djelovati na njihovo samopouzdanje. No onda je klub povukao pravi potez. Na klupu je doveo Stjepana Tomasa, a nakon toga Koprivnica kao da se nije ni dogodila. U sljedeća tri nastupa Osijek je uzeo sedam od devet bodova i sasvim se približio cilju, europskom plasmanu.

Naravno, bitka je još daleko od gotove jer bijelo-plave čeka težak raspored u posljednja tri kola. Prvo miniturneja po Jadranu, gostovanja kod Hajduka i Šibenika, a na kraju domaći susret s Rijekom. Osijeku bi, prema nekim računicama, iz te tri utakmice čak mogla biti dovoljna samo jedna pobjeda, ali bijelo-plavi više nisu skloni kalkulacijama tog tipa. Izišli su iz jako teškog razdoblja, pa sezonu žele završiti što je bolje moguće.

- U svaku utakmicu ulazimo svjesni da nam je to svojevrsno finale. Doveli smo se u tu situaciju da nismo više mirni, no Rijeka nam bježi samo dva boda, kao što su i nama blizu konkurenti koji su iza nas na ljestvici. Moramo svagdje i protiv svakoga ići na tri boda, imamo kvalitetu za to, izišli smo i iz one dugotrajne krize i siguran sam da ćemo do kraja potvrditi naš plasman u Europu. Svjesni smo situacije i činjenice da je ova liga jednostavno takva da nema nikakvog prostora za opuštanje. Ako nastavimo s ovakvim pristupom, a siguran sam da hoćemo, mislim da nas očekuju dobri nastupi u finišu prvenstva - smatra Vedran Jugović, jedan od najiskusnijih u bijelo-plavoj svlačionici.

Kako bi Osijeku ionako teška situacija bila još teža, pobrinuli su se iz sudačke organizacije. Naime, Osječanima je stigla "fina čestitka" od onih koji delegiraju suce - za susret s Hajdukom određen Igor Pajač, s kojim Osijek ima prilično gorkih iskustava. Jedno od njih još je svježe. Datira iz utakmice protiv Istre 1961, kada je Pajač Osječanima pokušao oteti pobjedu koju su već imali u rukama dosudivši nepostojeći kazneni udarac za Puljane. Novi paceraj imao je prošlog vikenda na Rujevici, gdje se otvoreno stavio na stranu Rijeke, što nije nikakvo iznenađenje, jer opće je poznata njegova naklonost riječkom klubu, ali u sudačkoj komisiji lagano se prave mutavi oko svega toga. Zapravo, s obzirom na Pajačevu "klupsku pripadnost", on ne trebao biti delegiran ni za jedan susret u kojem se odlučuje o plasmanu u Europu. No taj je stav tek vapaj očajnika, jer nećemo se uopće iznenaditi ako ga genijalci iz sudačke komisije budu delegirali i za susret posljednjeg kola, u kojem Osijek igra baš protiv "njegove" Rijeke. Nakon sve štete koju ju nanio Osijeku jednostavno nemamo drugog izbora nego sumnjati u Pajačevu objektivnost.

I dok se na terenu vodi velika borba za Europu, u pozadini se sprema ljetni prijelazni rok, u kojem će Osijek biti itekako aktivan.

Grk će ostati


Jedan od prvih koji bi mogao postati novi član bijelo-plavih grčki je stoper Stefanos Evangelou. Čovjek već mjesec i pol dana trenira s bijelo-plavima, ali još uvijek je u tretmanu "gosta" jer mu NK Osijek zbog administrativnih prepreka nije mogao ponuditi ugovor. No sama činjenica što je Grk još uvijek tu govori kako će na kraju ipak postati član bijelo-plavih. Iako je Osijek već odavno platio svoje dugove iz nekih transfera, troma FIFA-ina administracija još mu nije skinula suspenziju s dovođenja novih igrača. U ovom trenutku zbog toga se nitko pretjerano ne uzbuđuje jer je sezona u samom finišu.

Inače, prednost za Evangeloua je i činjenica da ga Osijekov strateg Stjepan Tomas jako dobro poznaje jer ga je trenirao u moldavskom Šerifu, a vjerojatno ga i preporučio bijelo-plavima još dok nije bio njihov trener. Sve te činjenice vode prema zaključku kako je samo pitanje trenutka kada će Evangelou postati novi član bijelo-plavih.

Dalibor Keler
DOSTOJAN OPROŠTAJ OD GRADSKOG VRTA
Utakmica protiv Rijeke u posljednjem kolu ove sezone označit će i kraj jedne ere osječkog kluba. Gradski vrt će kao njegov dom otići u povijest, a budućnost će pripasti novom, modernom zdanju koje je izgrađeno na Pampasu i u završnoj je fazi uređenja. Za taj susret s Rijekom i oproštaj od Gradskog vrta u NK Osijek spremaju poseban program. Zasad ga drže u tajnosti, ali je posve jasno kako se klub želi na dostojanstven način oprostiti od stadiona na kojem je živio 65 godina, a današnju formu stadion je dobio 1980. godine.

Grčki stoper Stefanos Evangelou potpisat će ugovor s bijelo-plavima. No FIFA-ina suspenzija stoji iako je Osijek podmirio dugove

BEZ ŽIVKOVIĆA DO KRAJA SEZONE
Jedan od najmlađih prvotimaca bijelo-plavih Filip Živković neće biti na raspolaganjnu treneru Stjepanu Tomasu u završnici sezone. On će se zajedno s još četiri suigrača iz kadetske momčadi (Hlapčić, Puljić, Tomić, Matković, nap. a.) priključiti U-17 reprezentaciji Hrvatske, koja se danas okuplja u Osijeku na pripremama za Euro.

7
bodova osvojio je Osijek u posljednja tri kola, što je vratilo optimizam i vjeru ne samo u plasman na europsku scenu nego i u povratak na treće mjesto na ljestvici, koje su bijelo-plavi držali u većem dijelu ove sezone. Izgubili su ga zbog tromjesečnog čekanja na prvenstvenu pobjedu.

Najčitanije iz rubrike