Svijet
DANI ŽALOSTI I POKOPI ŽRTAVA UŽASA U SRBIJI

Uhićenja niza maloljetnika zbog novih prijetnji i veličanja ubojica
Objavljeno 7. svibnja, 2023.
U Srbiji je u nedjelju bio treći dan žalosti zbog tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i masovnog ubojstva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca. Tužni vikend protekao je uz pokope žrtava zločina 13-godišnjeg ubojice u školi i 21-godišnjaka koji je sijao smrt u selima 40-ak kilometara od Beograda. Nižu se i dalje reakcije poznatih osoba i stručnjaka koji pokušavaju dokučiti i pojasniti motive posebice za ponašanje dječaka K.K. koji je očevim pištoljem ubijao i ranjavao svoje vršnjake u školi. Ubio je, podsjetimo, osmero djece i zaštitara, a ranio još šestero učenika i nastavnicu. Uhićen je i smješten u neuropsihijatrijsku ustanovu za mlade.

Nastavljena su i uhićenja maloljetnika koji su fotografirali oružje i prijetili ili slali morbidne poruke te veličali ubojice odgovorne za dva masovna ubojstva koja su u dva dana potresla zemlju. Srbijanska policija privela je više malodobnika koji su na društvenim mrežama objavili neprilične sadržaje i prjeteće poruke. U Novom Sadu u subotu su uhićena tri srednjoškolca u dobi od 15 i 16 godina koji se sumnjiče za kaznena djela ugrožavanja sigurnosti i izazivanje panike i nereda nakon što su na društvenim mrežama objavili prjeteće poruke i fotografije oružja koje će, navodno, ponijeti u školu. Pretresom stana jednog od njih policija je pronašla repliku automatske puške. Osumnjičeni učenici jedne novosadske srednje škole su iz Novog Sada, Beočina i Temerina, a privedeni su sucu Višeg suda u Novom Sadu, koji je svoj trojici odredio pritvor do 30 dana uz obrazloženje da bi u kratkom razdoblju mogli dovršiti najavljeno kazneno djelo. Uhićena je i tinejdžerica koja se na TikToku rugala žrtvama masovnog ubojstva u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i veličala ubojicu. Budući da je riječ o malodobnici, protiv njezinih roditelja bit će podnesene prijave. Ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo se u subotu priopćenjem da se na društvenim mrežama pojavila lažna snimka koja, navodno, prikazuje ubojstvo u beogradskoj školi. Odjel za visokotehnološki kriminal pregledava snimku kako bi se otkrilo tko ju je postavio na internet. U Srbiji je počela provedba plana i intervencije u krizi koji za cilj ima pružanje stručne psihološke pomoći učenicima i nastavnicima kako bi se mogli ovoga tjedna vratiti na nastavu.

Osumnjičeni za masovno ubojstvo u četvrtak u Srbiji priznao je kaznena djela i određen mu je pritvor, priopćili su tužitelji u subotu. Dvadesetjednogodišnji Uroš B. je automatskom puškom ubio osmero i ranio 14 osoba kod Mladenovca blizu Beograda. Uhićen je i u policijskom je pritvoru. Citirajući njegovu izjavu, tužitelji su objavili da je "pucao na više osoba koje su se nalazile u skupini, a koje nije poznavao, da bi zaplašio stanovništvo". U priopćenju ističu da je time kod građana Srbije dodatno izazvao strah i nesigurnosti, dan nakon masovnog ubojstva u beogradskoj školi.

Srbijanski MUP krenuo je u akciju razoružavanja građana te je pozvao vlasnike ilegalnog oružja da, počevši od ponedjeljka, predaju oružje nadležnoj policijskoj postaji. Ako to učine prije nego što krene kontrola, neće snositi nikakve posljedice, navodi MUP. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

PONOVO IZABRAN ZA ČELNIKA STRANKE

Dodik najavio kraj BiH kroz "mirni razlaz"

EU ĆE POMOĆI GORSKOM KARABAHU S PET MILIJUNA EURA

U Armeniju dosada došlo više od 13.000 izbjeglica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRI DISKOTEKE U MURCIJI NA JUGOISTOKU ŠPANJOLSKE

Izgorjeli klubovi bez dozvole za rad

2

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BIH

Konaković: Nema rastavljanja BiH

3

EU ĆE POMOĆI GORSKOM KARABAHU S PET MILIJUNA EURA

U Armeniju dosada došlo više od 13.000 izbjeglica