Autoglas
YUTAKA KAWANO - METALAC OD KOJEGA UČE DIZAJNERI

Takumi majstor čekićem kreira Mazdu
Objavljeno 2. svibnja, 2023.

Yutaka Kawano iz Hirošime je Takumi majstor, majstor koji tečno kreira umjetnost kroz oblik. On je stručnjak za oblikovanje metala i njegov rad simbolizira dizajn i zanatske vještine koje se mogu vidjeti na svim Mazdinim vozilima koja silaze s proizvodne trake.



Yutaka Kawano, viši stručnjak u Studiju za modeliranje dizajna, svakog radnog dana priprema svoj set od desetaka čekića, drvenih maljeva i bezbrojnih škara za lim oštrih poput žileta na svom radnom stolu. Dok generatori bruje i uključuju se u život iza njega, Kawano je spreman za još jedan dan na poslu. Yutaka čekićem obrađuje svjetlucavi materijal kako bi stvorio osebujno i jedinstveno umjetničko djelo koje je nevjerojatno slično dizajnu koji se može vidjeti u Mazdinim vozilima koja silaze s proizvodne trake. Radeći na samo jednom od ukupno 11 komada koji će se spojiti u jedinstveni objekt, Kawano stvara Rashin skulpturu s pomoću čekića, kliješta i zatezača. Gotov proizvod nalikovat će glatkom, besprijekornom i svjetlucavom umjetničkom djelu koje je usklađeno s Mazdinim trenutačnim dizajnom, ali također aludira na buduće dizajnerske ideale u vozilima koja dolaze.

Virtuoz u svakom smislu, Kawano je kao kod kuće u radionici među izlizanim alatima, tračnim pilama i maskama za zavarivanje. Priča se da dizajneri Mazde idu izravno kod Kawana kako bi se nadahnuli njegovim umom i dobili inspiraciju za dizajn konceptnih automobila koji oblikuju Mazdinu buduću ponudu. Isto tako, njegova umjetnička djela od lima imaju izravnu vezu s vozilima koja se proizvode samo nekoliko stotina metara dalje od radionice: sjajni metal koji se može vidjeti u njegovu studiju korišten je kao inspiracija za Mazdine kromirane unutarnje obloge i cjelokupni oblik vozila u modelima koji između ostalog uključuju i Mazdu 3.

Kako bi mogao raditi svoj posao, Kawano je morao izraditi vlastitu opremu prilagođenu svojim potrebama i napraviti posebne modifikacije na običnim alatima. Njegovi čekići, nastavci za zatezače i prilagođeni nakovnji dotjerani su i oblikovani za izravnu, specifičnu upotrebu i čine vlastita čuda. Kawano također može iskoristiti pukotine pronađene u bazi debla istrošenog drveta kao polugu za oblikovanje bakrenih elemenata. Sve je to dio stalne misije da poboljša sebe i, kao izravan rezultat, da pogura Mazdinu strategiju dizajna u budućnost. "Još uvijek mislim da postoje područja u mom radu koja moram poboljšati jer mislim da nešto nije dovoljno", kaže Yutaka. "Moram se stalno usavršavati i posvetiti se višoj razini", M.Bugarić
U MAZDI 42 GODINE
U Mazdi je 60-godišnji Yutaka od 18. godine. Počeo je s edukacijama i nakon toga je proizvodio karoserije prije nego što je prešao u Mazdin dizajnerski odjel. Danas je njegova uloga oživiti ideje dizajnera oblikovane u glini ili digitalno, koristeći materijale poput metala, smole i kože za stvaranje modela i umjetničkih djela s dubljim izražajem i preciznošću.

Možda ste propustili...