Osijek
I U OSIJEKU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

Kod katakombi podijeljeno više od 2500 porcija graha
Objavljeno 1. svibnja, 2023.
Čini se da je iz godine u godinu sve manje onih koji na ovakav tradicionalni način žele obilježavati Praznik rada

Iako su mnogi naši sugrađani produženi vikend iskoristili za odlazak na udaljenije destinacije, oni koji su ostali u gradu odlučili su Međunarodni praznik rada provesti na lijevoj obali Drave kod katakombi ili pak na obližnjim popularnim izletištima u Baranji, Aljmašu ili Erdutu.



Kao i svake godine, tradicionalno je Grad Osijek središnje obilježavanje Međunarodnog praznika rada organizirao na lijevoj obali Drave kod katakombi, gdje je građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 poricija graha i gužvara. U tome su im pomogli i članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom deset kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha. I ove je godine gradonačelnik Osijeka Ivan Radić zajedno s pročelnicima gradskih odjela i direktorima gradskih tvrtki sudjelovao u podjeli graha i slastica. Tom je prigodom podsjetio da su gospodarski pokazatelji bolji nego ikada do sada.


- Imamo rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost u Osijeku - kazao je Radić dodajući da je nezaposlenost 12,7 posto niža nego u ožujku prošle godine. Također je podsjetio da su u gradu Osijeku upravo u tijeku velike investicije vrijedne više od 150 milijuna eura. "Grad Osijek je sa svim svojim poduzećima potpisao kolektivne ugovore kojima su svim zaposlenicima rasla materijalna prava, tako da smo ovogodišnji Praznik rada dočekali optimistični", zaključio je Radić naglasivši da je Grad Osijek za ovogodišnji praznički program iz proračuna osigurao 4000 eura.

Članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje predviđenu količinu graha kuhali su u deset kotlova obujma 90 litara. Predsjednik Udruge Davor Tomić istaknuo je da se u svakom kotlu nalazilo desetak kilograma mesa, osam kilograma graha, pet kilograma povrća i luka.


- Na Praznik rada već 11 godina pripremamo grah za naše sugrađane i svaki kuhar ima svoje tajne dobrog graha. S pripremama smo krenuli prije tri dana jer je to puno posla koji se mora obaviti prije nego što upalimo vatru. Svaki od ovih kotlova je različit, a s ovim količinama sastojaka definitivno ne može biti loš, što se vidjelo i po brzini kojom je podijeljen - rekao je Tomić.

Dok su mnogi naši sugrađani, uglavnom starije dobi, strpljivo čekali u redu na grah i gužvaru, okolna su mjesta zauzeli izletnici koji su se sami pobrinuli za pripremu svojih obroka. Prevladavali su specijaliteti s roštilja, no bilo je kotlića u kojima se kuhao fiš ili čobanac. Premda je vrijeme bilo idealno za provod u prirodi, valja konstatirati kako je i ove godine broj izletnika bio mnogo manji negoli je to bilo prijašnjih godina. Čini se, naime, da se iz godine u godinu gubi interes za ovakav način tradicionalnog obilježavanja Praznika rada.

Podsjetimo da se Međunarodni praznik rada obilježava 1. svibnja kao simbol borbe za bolji položaj radnika, a vezan je uz štrajkaški pokret iz Chicaga 1886. godine.

Tomislav Prusina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike