Kultura
ŠTO POGLEDATI U VINKOVAČKOM KAZALIŠTU IDUĆIH DANA

Gostuju predstave iz Osijeka i Dubrovnika te produkcija iz kazališta Županje i Retkovaca
Objavljeno 29. travnja, 2023.

Mnogi Vinkovčani, kako oni manji tako i oni stariji, provest će ugodno vrijeme ovoga vikenda u Gradskom kazalištu Joza Ivakić, uz neku od predstava koje nude.



Već danas, u subotu, u 11 sati, na programu je dječja predstava "Pale sam na svijetu", u izvođenju i produkciji Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka. Redatelj ove predstave namijenjene djeci uzrasta iznad pet godina, je Ivan Kristijan Majić, a uloge igraju Areta Ćurković i Gordan Marijanović.

"Pale sam na svijetu" jedna je od onih priča koja stvara mostove između svijeta odraslih i svijeta djece, mogućnosti koje pruža svijet oko nas, u očima djeteta prilika su za igru i istraživanje, a Pale, kao jedini dječak koji je uistinu i dobio priliku da ostvari sve svoje želje, uvodi i djecu i odrasle u jedan novi svijet - svijet neograničenih mogućnosti, upoznaje nas s radnjom Mirela Čikvari, šefica marketinga GK Joza Ivakić te poziva djecu neka dođu i doznaju što se dalje događalo.

Odraslima će sigurno biti veliki kazališni događaj gostovanje dubrovačkog Kazališta Marina Držića, u ponedjeljak, 1. svibnja, u 20 sati, kad će dubrovački umjetnici izvesti "Krijesnice" Tene Štivičić, premijerno izvedene prije točno godinu dana. Praizvedena je 2007. godine i napisana ekskluzivno za Zagrebačko kazalište mladih. Režiju, scenografiju, izbor kostima i oblikovanje svjetla potpisuje Paolo Tišljarić. Veliku glumačku ekipu predvode Marija Šegvić, Zdeslav Čotić, Hrvoje Sebastijan, Jelena Miholjević, Ivana Gulin..., ukupno 13 glumica i glumaca.

Radnja drame događa se u zračnoj luci koja je, iako simbolizira slobodu kretanja i doživljavanja, strogo kontrolirano mjesto. "Krijesnice" tematiziraju tranzicijski prostor i vrijeme, snalaženje i nesnalaženje u njima. Ljudi se susreću u zračnoj luci i, prisiljeni na čekanje, jedni drugima staju na put i utječu na sudbine.

U vinkovačkom kazalištu je malo zatišje do nedjelje, 7. svibnja, kada u 20 sati Gradsko amatersko kazalište Županja i Kazalište "Mika Živković" Retkovci izvode veselu komediju u tri čina "Pljusak", u režiji i adaptaciji Marka Sabljakovića. U predstavi je angažirano devet glumica i glumaca.

"Pljusak" je komedija iz davne 1918. godine, koju potpisuje hrvatski književnik Petar Petrović Pecija, a smatra se jednom od važnijih hrvatskih komedija između dva svjetska rata.

U travnju je GK Joza Ivakić gostovao u Gunji s dječjom predstavom "Tri praščića", a u Požegi s predstavom, suvremenom komedijom "Privatni životi". M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike