Mozaik
IVANA CRNKOVIĆ - NOELLE VODITELJICA PLESNOG STUDIJA ILLUSION

Ples je doista pravi lijek za duh i tijelo
Objavljeno 28. travnja, 2023.
Sjajne Osječanke idu u Poreč na svjetsko natjecanje World Dance Masters

U ožujku se se održale državne kvalifikacije za svjetsko plesno prvenstvo DanceStar ESDU. Tamo je osječki Plesni studio Illusion osvojio prvo mjesto u kategoriji commercial team senior, zadovoljio visoke bodovne kriterije i plasirao se na svjetsko prvenstvo u A ligi.



Kao jedini predstavnici Hrvatske u commercial kategoriji seniora naše Osječanke borit će se za titulu najbolje plesne skupine na World Dance Mastersu, koji će se održati od 17. do 21. svibnja u Poreču, gdje će se natjecati više od 7000 plesača iz cijeloga svijeta. O svemu tome, a i mnogo čemu još, porazgovarali smo s voditeljicom Ilussiona, plesačicom i pjevačicom Ivanom Crnković - Noelle.

Poznajemo te kao Noelle s vrhova glazbenih top-ljestvica, no ti si prije svega plesačica, zar ne?

- Tako je, Noelle je pjevačica koja izvodi pop/r‘n‘b glazbu, niže hitove i polako gradi svoju karijeru. Ja sam ipak primarno plesačica, točnije plesni pedagog i koreograf te voditeljica i osnivačica plesnog studija Illusion u Osijeku.

Ispričaj nam svoj plesački put koji te doveo do ovoga što danas radiš u Illusionu?

- Kao i glazba, ples je oduvijek bilo dio svakodnevnice u mojoj obitelji, jer jedno s drugim ide sasvim prirodno. Veći interes za plesom javio se u osnovnoj školi, kada sam, gledajući glazbene spotove raznih popularnih izvođača, pokušavala ponoviti njihove pokrete, u što sam se odmah zaljubila. Videospotovi Britney Spears, Shakire, J.Lo bili su razlog da skupa s prijateljicama počnem ‘skidati‘ njihove koreografije. Za vrijeme srednje škole otkrila sam plesni studio kroz koji sam se počela plesno razvijati i educirati te naposljetku otvorila svoj vlastiti plesni studio Illusion, koji ove godine broji 12 godina uspješnog rada na području Osijeka i okolice.

Nižete uspjehe gdje god se pojavite, koji su najsvježiji?

- Ožujak je bio iznimno naporan i prepun radnih obaveza. Svaki vikend smo bili aktivni i borili se za visoke rezultate na natjecanjima. Između ostalih mogu istaknuti Međunarodno natjecanje Explosion dance fest u Zagrebu, na kojem su moji najmlađi polaznici osvojili zlata, a nastup starije grupa iz Vinkovaca proglašen je kao najbolja koreografija natjecanja. Zatim Dance Fest Novi Sad, natjecanje svjetskog karaktera s kojeg smo kući donijeli srebra i broncu u čak šest kategorija. Naposljetku tu su kvalifikacije na svjetsko plesno prvenstvo i prolazak u A ligu na World Dance Masters natjecanju. Mogu samo pohvaliti sve polaznike i trenere za predan rad i trud, doista sam ponosna na njih. U sve to uloženo je jako puno volje, vremena, truda i energije da bi se postigli ovako zapaženi rezultati.

Uskoro je i svjetsko prvenstvo. Kako izgleda natjecanje i tko sve sudjeluje iz kluba?

- World Dance Masters svjetsko je prvenstvo koje će se održati tijekom svibnja u Poreču, gdje će se natjecati više od 7000 plesača iz cijelog svijeta i boriti se za prestižnu titulu svjetskog prvaka. Iznimno se radujem tom natjecanju. Već sam prolazak u finale u A ligi, što je sam vrh u plesnom svijetu, prestižan je rezultat, neovisno o konačnom rezultatu u samom finalu. Ekipa koja ide na svjetsko natjecanje, ekipa je koja je već poznata široj publici nastupima u polufinalu Supertalenta, u kom smo doista pokazali svu veličinu i kvalitetu našeg rada. Zdrava plesna atmosfera i timski rad nešto su što jamči uspjeh i jako sam sretna što sam okružena takvim ljudima koji doista žive ples.

Ako se ne varam, plesale ste i u Mijinu spotu za "Guilty Pleasure". Kakvo je to bilo iskustvo?

- Velika nam je čast bila sudjelovati u spotu Mije Dimšić "Guilty Pleasure" i na taj način pridonijeli predstavljanju Hrvatske u svijetu. Drago mi je što su Mia i njezin tim prepoznali naš rad i angažirali plesni studio Illusion te tako pružili priliku osječkim plesačima da pokažu svoj talent. Raditi s vrhunskom ekipom koja stoji iza svega toga, a posebno s Mijom, koja je pravi profesionalac u svom poslu, bio je pravi gušt. Zahvalni smo joj na tome i nadamo se da će u Slavoniji u budućnosti biti još više prilika za rad na takvim ili sličnim projektima. Takvo što nam doista manjka.

U svojim spotovima također stavljaš naglasak na ples. Sama osmišljavaš svu koreografiju ili?

- Ples mi je jako važan i pridajem mu veliku važnost, jer na taj način se mogu dodatno prezentirati gledateljima i izraziti i kroz pokret. Koreografiram svoje spotove da bih publici prikazala moj doživljaj pjesme i emociju na najbolji mogući način. Uz to osmišljavam i odjevne kombinacije za plesače i sebe. Netko bi rekao mali multipraktik, ha,ha. Veliki je to opseg posla za jednu osobu, ali vrijedi svakog atoma uložene energije, kada se u konačnici dobije produkt koji je tvojih ruku djelo i izgleda baš onako kako si zamislila.

Kakve planove imaš za proljeće i ljeto kad je riječ o pjevanju?

- Zajedno s mojim autorskim timom Hit Factory (Miroslav i Ivan Zečić Zetz) pripremamo skoru objavu novog singla "Slatke laži", s kojim ću nastupiti na CMC festivalu u Vodicama. To me jako veseli jer imam poletnu i pitku pjesmu za koju se nadam da će se slušateljima svidjeti koliko i meni. Vrlo sam uzbuđena jer CMC festival je događanje koje ima iznimnu važnost. Ne samo što okuplja velike zvijezde s domaće i regionalne estradne scene nego pruža mogućnost direktnog kontakta s publikom, prezentaciju mene kao umjetnika i mog cjelokupnog rada. Jedva čekam. Nakon festivala ovog ljeta planiram početi nastupe u kojima ću kombinirati ples i pjevanje te uključiti moj plesni studio, što me iznimno raduje.

Što bi preporučila onima koji se žele baviti plesom, a ne znaju kako početi?

- To je vrlo, vrlo jednostavno. Svi koji žele početi plesati, trebaju se samo odvažiti na taj korak i krenuti. Dođite na plesni trening, neovisno o dobi. Bitno je pokušati. Ples je doista pravi lijek za duh i tijelo.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike