Sport
NOGOMET NA SEOSKI NAČIN

Sudac je isključio svog pomoćnika, ovaj zvao policiju
Objavljeno 25. travnja, 2023.
Isključeni pomoćnik sumnjao je da je glavni sudac malo popio, a bojao se i visokih tenzija

Zna na utakmica hrvatskih nižih nogometnih liga biti vrlo zanimljivo. Nemalo puta suci su i bježali kući kroz polja kukuruzišta i preko oranica, navijači su na igralište dolazili s vilama i lopatama, neki čak i sa zoljom, a nedavno je u Čepinu domaći trener ostao bez komada prsta jer mu ga je čovjek sa suparničke klupe - odgrizao. Nova doza seoske nogometne zabave dogodila se ovoga vikenda na utakmici 27. kola NS Našice, u Budimcima, gdje je domaći Dinamo dočekao Lađansku.



Bio je to derbi starih rivala i poznanika, Dinamo je treći u poretku, Lađanska iza njih, znalo se da će biti malo povišenih tenzija, no ovaj put u glavnim ulogama nisu bili igrači, ni nabrijani navijači, pa ni ljudi s klupe oba kluba. Show su napravili suci, a igrači su sa strane mogli samo gledati cirkus koji je uslijedio nakon crvenog kartona. Kartona sucu.

Na ligama Nogometnog središta zbog nedostatka sudačkog kadra, često bude delegiran samo jedan (glavni sudac), pa jednoga pomoćnog iz svojih redova izabere domaćin, a jednoga gost. Ti linijski suci izabrani iz gledališta uglavnom iz tjedna u tjedan odrađuju tu dužnost. Ovaj put glavni sudac utakmice Zdenko Kerovec iz Vukojevaca nije bio zadovoljan svojim "mahačem" Antunom Bičanićem iz domaćih redova, koji je ulazio u verbalni konflikt s ljudima s gostujuće klupe, pa mu je dodijelio crveni karton. U izvješću delegata Ivana Keglevića stoji da je glavni sudac u 83. minuti udaljio iz igre Bičanića, jer je procijenio da ne može obavljati tu dužnost zbog pristranosti. Nije to takav prvi slučaj pa da glavni sudac pošalje izvan terena svog pomagača, ali nije to sve što se događalo u nedjeljno popodne u Budimcima. Pomoćni sudac nije bio zadovoljan isključenjem, bilo je povika zbog odluke glavnog, a onda je pozvao policiju. U domaćim redovima bila je priča da je zvao policiju s namjerom da prijavi glavnog suca Keroveca jer sudi u alkoholiziranom stanju. Pomoćni sudac zna da pod djelovanjem alkohola ne smiješ na teren, uostalom, u članku 4. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima stoji kako se protupravnim ponašanjem smatra "pokušaj ulaska, dolaska i boravka na prostoru sportskog objekta iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka". Plavci su doista stigli na igralište u Budimce, ali iz PP-a Našice kažu da nisu imali prijavu zbog alkohola, nego mogućeg nereda nakon utakmice. Tako stoji i u izvješću delegata utakmice: Antun Bičanić je zbog mogućih tenzija pozvao policiju koja je na kraju utakmice i došla te procijenila da nema potrebe za intervencijom. Policija, znači, nije imala posla, a niti je Zdenko Kerovec morao puhati u dreger, iako je njegov isključeni pomoćnik sumnjao da je popio koju više.

Inače, utakmica je završila neodlučeno 1:1, no rezultat je ostao u sjeni svega onoga što se događalo na terenu.

Ivana Liović
Više kartona zbog prigovora nego startova
Inače, glavni sudac Zdenko Kerovec u nedjeljno popodne u Budimcima je imao pune ruke posla. Malo-malo se hvatao za džep i svoj blokić u koji upisuje kartone. Žuti karton je dobio igrač Dinama Zlatko Stepić zbog oštrog starta na suparnika, a onda su uslijedili kartoni zbog nesportskog ponašanja, odnosno prigovora sucu. Njih su dobivali i domaći i gosti. Davor Cetina zbog prigovora, Josip Marošević zbog napucavanja lopte, gostujući dvojac Boris Vida i Damir Ćorluka, također zbog prigovaranja sucu. Sudac je javno opomenuo trenera domaćih Roberta Brkića te predstavnika Lađanske Marka Matijaševića, obojica su uputila neprimjerene riječi sucu. Zdenko Kerovec sigurno će dugo pamtiti to nedjeljno popodne u Budimcima.

Možda ste propustili...

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

Najčitanije iz rubrike