Autoglas
DIZAJN ZA USPJEH

Nova nagrada za Opel Astru u kategoriji “dizajn proizvoda”
Objavljeno 25. travnja, 2023.
Novu Opel Astru sada odlikuju privlačne čiste linije bez suvišnih ukrasa

Opel Astra osvaja već na prvi pogled, i kao model s pet vrata i kao Astra Sports Tourer. S time se složio i stručni žiri za dodjelu nagrade Red Dot Award, koji je ovom kompaktnom bestseleru dodijelio nagradu Red Dot Award 2023., u kategoriji "dizajn proizvoda". To je još jedno u nizu priznanja za Astru koja je osvojila "Zlatni volan 2022.", a izabrana je i za "Obiteljski automobil godine 2022.". Nezavisni stručni žiri za dodjelu nagrade "German Car Awards" (GCOTY) proglasio ju je "njemačkim kompaktnim automobilom godine 2023.".



Novu Astru odlikuju privlačne čiste linije bez suvišnih ukrasa. Opel Vizor (novo lice brenda koji je prva dobila Mokka i središnji element vanjskog dizajna), slijedi Opel Kompas prema kojemu se okomite i vodoravne osi - oštar nabor poklopca motora i grafički izgled dnevnih "krilastih" svjetala - sijeku s Opel Blitzom u sredini. Promatrana sa strane Astra nove generacije izgleda posebno dinamično zahvaljujući naglašenom nagibu C stupa prema naprijed. Straga se Opel Komaps ponavlja, s centralno postavljenim logotipom, okomito poravnatim visoko postavljenim kočionim svjetlima i stražnjim svjetlima.

Njemačka preciznost primjenjuje se u cijeloj unutrašnjosti, gdje je apsolutni vrhunac sljedeća generacija zaslona Pure Panel, prvi put predstavljenog u Mokki. Taj prostrani digitalni kokpit (opcionalno potpuno ostakljen) sadrži dva 10-inčna zaslona, neprimjetno integrirana, zajedno s bočnim ventilacijskim otvorom za vozača, u horizontalnu formu. Zahvaljujući sloju nalik sjenilu koji sprječava odraze na vjetrobranskom staklu, prilikom dizajniranja nije bilo potrebe za dodatnim štitnikom iznad ekrana, što dodatno poboljšava visokotehnološku funkcionalnost i dojam.

Uz fizičke kontrole smanjene na minimum u obliku fino oblikovanih tipki, Pure Panel postiže optimalnu ravnotežu digitalizacije i intuitivnosti pri korištenju, oslobođen iritantnih vizualnih podražaja, bez potrebe za podizbornicima. Ključan pojam je "vizualna detoksikacija". Astra nudi kombinaciju visokokvalitetnih i precizno dizajniranih ergonomskih sjedala s certifikatom AGR.

Milan Bugarić
// PRIZNANJE //
60 GODINA RED DOT AWARDSA
Red Dot Award jedno je od najvećih svjetskih natjecanja u dizajnu koje više od 60 godina nagrađuje inovativni dizajn u kategorijama “dizajn proizvoda”, “dizajn brandova i komunikacijskih alata” te “koncept dizajna”. Za 2023. stručni žiri ocijenio je proizvode iz 60 zemalja. Postupak dodjele nagrade nije natjecanje, nego je to testiranje proizvoda.