Autoglas
UPOZORENJE

Motocikli i mopedi u Hrvatskoj sve stariji
Objavljeno 25. travnja, 2023.
Prosječna starost motocikala u Hrvatskoj je 13 i pol, a mopeda 16 godina. Najstariji su motocikli s bočnom prikolicom - 55,5 godina

Prosječna starost motocikala u Hrvatskoj je 13 i pol godina, a mopeda 15,9 godina, objavio je prošli tjedan Centar za vozila Hrvatske. U L kategoriji vozila, koja obuhvaća mopede, motocikle, četverocikle, bicikle s pomoćnim motorom i ostala vozila, registrirano je najviše motocikala s dva kotača, a čija prosječna starost iznosi 13,54 godine, a iza njih slijede mopedi s dva kotača prosječne starosti 15,89 godina.



U Hrvatskoj su registrirana 85.472 motocikala s dva kotača, a mopeda s dva kotača 68.236. Nakon njih slijedi 1988 registriranih teških četverocikala prosječne starosti nešto veće od devet godina. Tu je i 358 motornih tricikala čija je prosječna starost 12 i pol godina, dok je 326 lakih četverocikala u prosjeku staro malo ispod 11 godina. Najmanje prosječno stari mopedi su s tri kotača - 4,08 godina, a ima ih 236 registriranih. S prosječnom starošću od 55,5 godina daleko je najstariji 71 registrirani motocikl s dva kotača i bočnom prikolicom.

Centar za vozila upozorava da su uz izuzetak mopeda s tri kotača i motornih tricikala, sva druga vozila iz kategorije L u prosjeku sve starija, što nepovoljno utječe na sigurnost u prometu, s obzirom na to da je najveći udjel vozila L kategorije star deset i više godina. Stoga se i ove godine organizira besplatan informativni pregled motocikala u razdoblju od 24. do 29. travnja, u odabranim stanicama za redovni tehnički pregled. Akcija se organizira prema Nacionalnom planu o sigurnosti cestovnog prometa u suradnji s Hrvatskim autoklubom, Centrom za vozila Hrvatske i sustavom stanica za tehnički pregled vozila.

Besplatno je


Akcija je prije svega usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede uz poticanje vozača da pravovremeno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu. Prilikom pregleda vozila kontrolirat će se tehničko stanje istog, ili stanje pojedinih sklopova, s naglaskom na stanje kočnica i svjetlosne signalizacije. Cilj je isključivo preventivni, a pregled vozila obavlja se besplatno za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se pojave na pregledu sa zamolbom da se njihovo vozilo pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost.

Upozorenje policije


Kao što nam je svima poznato, motocikli i mopedi, kao i sva ostala vozila L kategorije, posebno su ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, a dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila.

Besplatni pregled vozila u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeta su vozila koja u spomenutom razdoblju održavanja akcije, imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije. Također, potrebno je naglasiti da u sklopu ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se nakon savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis.

Iz policije pozivaju sve vozače motocikala i mopeda da prije početka vožnje očiste vizir, stave propisanu zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu. Također trebaju provjeriti tlak u gumama te upaliti dnevno ili kratko svjetlo. Za razliku od automobila, kod vozila na dva kotača svjetla moraju biti upaljenja i danju. Motociklisti bi također trebali koristiti zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), i ne bi trebali voziti ako su umorni, ili pod utjecajem alkohola ili droga.

Savjeti su jedno, a stanje na cestama nešto sasvim drugo. Motociklisti i mopedisti svakodnevno stradavaju na hrvatskim cestama. Opreza nikada dosta, a da se pravila trebaju poštivati svjedoči nam i cestovna tragedija iz Novih Mihaljevaca, kod Požege, kada je u sudaru s autom na motociklu poginuo mladi bračni par iz Jakšića.

Milan Bugarić
PROŠLE GODINE STRADALO 57 VOZAČA
Na području Policijske uprave osječko-baranjske u 2022. godini ukupno je stradalo 57 vozača motocikla i mopeda od kojih je njih četvero smrtno stradalo, 20 zadobilo teške tjelesne ozljede i 18 vozača lake tjelesne ozljede. Također, prošle godine evidentiran je 621 prekršaj vozača mopeda i motocikla, od čega je 15 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 266 prekoračenja brzine kretanja, 43 upravljanja neregistriranim vozilom, 86 nekorištenja zaštitne kacige, 25 upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje, jedno upravljanje pod zabranom. Prometni su policajci također evidentirali šest upravljanja nakon što im je ukinuta vozačka dozvola zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova, osam nepostupanja po znaku policijskih službenika, jedna uporaba svjetala danju, šest tehničke neispravnosti te 164 ostala prekršaja.

POLICIJA: POŠTUJTE PROMETNA PRAVILA
Policija apelira na vozače motocikala i mopeda da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste), da ne stvaraju preveliku buku u vožnji (dovodeći broj okretaja motora u gornju granicu) te da voze jedan iza drugoga, ako voze u skupini. Također, prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, trebaju se odmaknuti od središnje crte, inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera. Nužno je i da kontroliraju strast za vožnjom te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla.