Osijek
NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Dvodnevni međunarodni skup o
društvima i zdravstvenim krizama
Objavljeno 21. travnja, 2023.
"Društva i bolesti: odgovori na zdravstvene krize u modernoj i suvremenoj povijesti" naziv je međunarodnog dvodnevnog skupa koji je u četvrtak otvoren na Filozofskom fakultetu. Istraživači obrazlažu utjecaje pandemija na redefiniranje društvenih odnosa i oblikovanje političkih odgovora na krizne situacije u različitim okruženjima.

Skup nema namjeru problematizirati epidemiološke uzroke pojedinih zdravstvenih kriza, nego u prvi plan postavlja analizu višestrukih reakcija na navedene okolnosti. Ovim se pitanjima bave povjesničari, filozofi, lingvisti, književni teoretičari, pedagozi, politolozi, liječnici, etnolozi i antropolozi, njih 40 koji predstavljaju svoja istraživanja.

Sudionike projekta "Društva i bolesti" pozdravio je dekan, prof. dr. sc. Ivan Trojan, rekavši da se FFOS trudi repozicionirati odnosno svrstati društvene i humanističke znanosti na kartu prioriteta u prilično nesklonom, robotiziranom društvu.

Prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju, doc. dr. sc. Stephanie Jug, pohvalila je voditelja ovog projekta, višeg asistenta, dr. sc. Luku Pejića za relevantnost teme oko koje je okupio angažirane stručnjake.

- U iščekivanju službenog kraja pandemije možemo reći da je širenje koronavirusa promijenilo život nekoliko milijardi ljudi, od bolesti COVID-19 umrlo ih je sedam milijuna. O dugoročnim i višestrukim posljedicama još ćemo dugo pisati i raspravljati. Postavlja se niz pitanja: kako društva reagiraju, kako zdravstvene krize utječu na pojavu novih politika i oblikovanje novih društvenih odnosa, kako se manifestira otpor prema državi koja intervenira da suzbije neku bolest i zdravstvenu krizu - kazao je Pejić. D. Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike