Kultura
U SPOMEN-MUZEJU BISKUPA STROSSMAYERA U ĐAKOVU

Izložena Blažanovićeva "Zbilja pasije u tvarnosti umjetnosti"
Objavljeno 1. travnja, 2023.

Nastavljajući tradiciju da u korizmeno vrijeme postavi izložbu koja je temom uvod u Veliki tjedan i Isusovo uskrsnuće, Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu upriličio je izložbu „Zbilja pasije u tvarnosti umjetnosti“ akademskog slikara Vladimira Blažanovića iz Zagreba, a koja je otvorena u subotu, uoči Cvjetnice.

Posljednja večera, križni put, raspeće na križu… - motivi su kojima se autor bavi; bilo da koristi jake boje ili akromatski, njegov doživljaj pasije vrlo je intenzivan, snažan, duboko proživljen.
Nakon što je ravnatelj Spomen-muzeja Tadija Crnjak za izložbu rekao da prikazuje motive Vazmenog trodnevlja, o izložbi i autoru govorio je likovni kritičar i povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, rekavši kako u svojim radovima obuhvaćenima ovom izložbom Blažanović polazi od tri elementa – poštivanja, razumijevanja i posvojenja Evanđelja.

- Zbilja pasije u tvarnosti umjetnosti opredmećenje je duhovnog, rezimirao je Špoljarić. Blažanovićevu izvedbu križnog puta u akromatskim bojama ocijenio je jednim od najdojmljivijih radova na tu temu, a za temu uskrsnuća u bojama koje je odabrao autor Špoljarić je rekao da „boja govori“.

Nakon pozdravnih riječi ak. slikara Blažanovića, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić izložbu je nazvao pravim uvodom u Veliki tjedan. Pozdravio je odluku Nadbiskupije da kriptu đakovačke katedrale otvori za izložbe.

Poručivši kako je ugodno iznenađen teološkim naglascima na pojedinim slikama poput Blažanovićevog viđenja Posljednje večere i motiva Kristovih ruku i rana na njima, kruha na stolu i drugih detalja, izložbu je otvorio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

- Mi se u našem životu također susrećemo s mukom, trpjenjem, no ove nam slike pomažu da uđemo u otajstvo i da imamo vjere i hrabrosti svemu tome, kao što umjetnik daje tvarnome smisao i novu vrijednost,  da i mi tako stvarnost našega života, koja je obilježena mukom, trpljenjem, znamo to prihvatiti i preobraziti i tada svi ti naši križevi dobivaju novi smisao, novu vrijednost. Ako križeve i muku znamo živjeti u duhovnoj povezanosti s Isusom Kristom, onda ta naša patnja i trpljenje poprima novu vrijednost i potiče uskrsnuće kao što je to izraženo i na slikama na ovoj izložbi, rekao je nadbiskup Hranić.

U glazbenom dijelu nastupili su učenici Glazbene škole pri OŠ Ivana Gorana Kovačića u Đakovu.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike