Novosti
RAZGOVOR S POVODOM: IVAN ANUŠIĆ - OTVORENJE GOSPODARSKOG CENTRA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Anušić: Inovativinim projektima i županijskim potporama pridonosimo gospodarskom napretku županije
Objavljeno 1. travnja, 2023.

Početkom prvog mandata 2017. godine župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić najavio je promjenu percepcije o Slavoniji i Baranji. Već u prvoj godini mandata javnost je stekla dojam ponajprije političke stabilnosti na istoku Hrvatske kao osnove za razvoj gospodarske aktivnosti. Započeti su kapitalni infrastrukturni projekti čija je realizacija zahtijevala dužu vremensku pripremu, a realizacija je dovršena ili se dovršava ove godine.



Jedan od projekata koji je početkom 20218. godine odjeknuo u javnosti je besplatan školski obrok za sve osnovnoškolce koji je pet godina provodila jedino Osječko-baranjska županija, a od ove godine se provodi i na razini cijele Hrvatske. Niz je i drugih projekata po kojima je Osječko-baranjska županija jedinstvena u Hrvatskoj.

- Uz školski obrok za sve osnovnoškolce, iste smo godine u suradnji s HBOR-om pokrenuli četiri programa beskamatnih kredita za poduzetnike, besplatan prijevoz vlakom za studente te sufinanciranje kamate za stambene kredite. Do sada je kroz taj program oko 400 obitelji na području naše županije riješilo svoje stambeno pitanje s krajnjom kamatom manjom od 1 %. Također smo prva županija koja je počela provoditi besplatne prekvalifikacije za dugotrajno nezaposlene osobe, nakon kojih se čak 60 % njih i zaposli, a svake godine provodimo i zanimljiv projekt “Najbolja poduzetnička ideja” kroz čiji nagradni fond potičemo poslovne subjekte na razvoj inovacija.

Važna su ulaganja i u obrazovanje na području županije. Izgrađena je Srednja škola u Donjem Miholjcu o kojoj se govori više od deset godina, krenuli ste u izgradnju I. gimnazije u Osijeku, također projekta koji je godinama najavljivan.

- Svjesni smo toga da budućnost moramo graditi na mladim i obrazovanim ljudima, kako bismo osigurali uvjete za ostanak, pa i povratak mladih obitelji na istoku Hrvatske. Srednja škola u Donjem Miholjcu koju ste spomenuli bila je potpuno neuvjetna, čak i nesigurna za provođenje nastave, i to je projekt koji više nije smio čekati. Izgradnja I. gimnazije počela je ove godine jer jedna takva respektabilna škola uistinu zaslužuje nove i moderno opremljene prostore. Provodimo i dva projekta regionalnih centara kompetencije Ugostiteljsko-turističke i Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku, gdje školujemo vrhunski kadar za tržište rada, a započela je i realizacija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske. Sve su to, uz stipendije koje dodjeljujemo, preduvjeti za poticanje izvrsnosti.

Nedavno je najavljena i velika američka investicija u Gradu Osijeku, a riječ je o tvrtki Jabil, koja će upravo trebati kadar županijskih srednjih škola.

- Tako je, trenutačno se u dvije srednje škole provodi obrazovni program za ta zanimanja, a u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja nastojat ćemo povećati i upisne kvote te smo već krenuli s pripremama za prekvalifikaciju sa Zavodom za zapošljavanje.

Sa Zavoda za zapošljavanje posljednjih godina dolaze dobre vijesti o broju zaposlenih i smanjenju broja nezaposlenih osoba. Mijenja se gospodarska klima, što je sigurno jedan od osnovnih temelja za privlačenje investicija.

- Posljednjih godina sad već kontinuirano bilježimo pozitivne trendove u gospodarstvu, imamo rekordnu zaposlenost, rekordno nisku nezaposlenost, raste broj obrta i novih tvrtki te BDP na području županije. Uz županijske projekte i jedno pozitivno ozračje koje smo uspjeli stvoriti mijenjanjem percepcije o istoku Hrvatske, svoj doprinos tome daju i gospodarstvenici s našeg područja s kojima imamo izvrsnu suradnju.


Ta će se suradnja vidjeti i na Proljetnom sajmu koji će se prvi put održati u Gospodarskom centru.

- Gospodarski centar je u ovom trenutku najveći gospodarski projekt na istoku Hrvatske, osigurat će nužnu infrastrukturu za razvijanje poduzetničkih aktivnosti, razvoj novih proizvoda i osigurat će prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja te time povećati gospodarsku vidljivost Županije, a i cijele regije. Projekt je vrijedan 8,7 milijuna eura, radimo ga u partnerstvu s Gradom Osijekom i uz financiranje europskim sredstvima kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Multifunkcionalni objekt s površinom od 5000 kvadrata otvorit ćemo Proljetnim sajmom, 21. travnja, gdje će uz dosadašnje izlagače prvi put izlagati i najveće tvrtke s područja županije kao i iz cijele Hrvatske. Ovim sajmom, uvjeren sam, vraćamo Osijek i Osječko-baranjsku županiju kao predvodnicu razvoja istoka Hrvatske na kartu velikih međunarodnih sajamskih destinacija.

Nedavno je otvoren i Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće, grade se sustavi za navodnjavanje, Županije potiče ekološku proizvodnju i mlade OPG-ove. Kakva su vaša očekivanja od poljoprivrede na području županije?

- COVID kriza i agresija na Ukrajinu pokazala nam je da se u svijetu događaju situacije kad se nacionalna ekonomija mora moći osloniti na svoje potencijale. Hrvatska ima sve predispozicije za proizvodnju hrane i po tome možemo biti samoodrživi. Osječko-baranjska županija nizom projekata stvara nužnu poljoprivrednu infrastrukturu, jer danas bez sustava za navodnjavanje ne možemo govoriti o ozbiljnoj poljoprivredi, a bez Regionalnog distribucijskog centra ne bismo imali uvjete za skladištenje voća i povrća do najpovoljnijeg trenutka za plasman na tržište.

Ova je godina za Osječko-baranjsku županiju godina velikih investicija, a iduću ste već najavili kao godinu sporta.

- Osječko-baranjska županije će 2024. godine biti Europska regija sporta, u skladu s tim već smo krenuli u pripremu sportskih sadržaja. Krećemo u investicije sportske infrastrukture te pripremamo velika sportska natjecanja na području županije. Izvrsna je to prilika za bolje umrežavanje naših sportskih klubova i udruga s ciljem dodatne promocije sporta kako profesionalnog tako i rekreativnog. Svi znamo da su sportaši možda i najbolji turistički promotori, pa vjerujem da će brojni svjetski poznati sportaši Osječko-baranjske županije u okviru Europske regije sporta dati dodatni poticaj popularizaciji bavljenja sportom kao i promociji svih potencijala aše županije.
Možda ste propustili...

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

“MIGRACIJE - TRŽIŠTE RADA - ADMINISTRACIJA”

Velika potražnja za radnicima vladat će još nekoliko godina