Sport
U WIMBLEDONU BEZ ZABRANA

Rusi i Bjelorusi u Londonu mogu igrati kao neutralni
Objavljeno 1. travnja, 2023.
Ruskim i bjeloruskim tenisačima bit će dopušten nastup na Wimbledonu ove godine kao "neutralnim sportašima", objavili su čelnici trećeg teniskog Grand Slam turnira sezone.

- Naša trenutna namjera je prihvatiti prijave ruskih i bjeloruskih igrača pod uvjetom da se natječu kao "neutralni sportaši" i da ispunjavaju odgovarajuće uvjete - objavio je All England Lawn Tennis Club (AELTC) na svojim stranicama.

Prošle je godine zbog ruske agresije na Ukrajinu tenisačima iz Rusije i Bjelorusije bio zabranjen nastup na jednom od najpoznatijih svjetskih teniskih turnira i sportskih događaja uopće, premda su imali pravo nastupa na ostalim ATP i WTA turnirima, kao i na ITF Touru, ali bez nacionalnih obilježja. ATP je zbog toga donio odluku da se bodovi osvojeni na Wimbledonu ne računaju. Ove godine Rusi i Bjelurusi vraćaju se na Wimbledon, pa će se tako računati i bodovi osvojeni na turniru.

- Tenisačima će se zabraniti izražavanje potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu u različitim oblicima i zabraniti ulazak igračima koji primaju sredstva od ruske i/ili bjeloruske države. Uvjeti su pomno razvijeni u konstruktivnom dijalogu s vladom Ujedinjenog Kraljevstva i međunarodnim tijelima dionika u tenisu, te su usklađeni s objavljenim smjernicama vlade za sportska tijela u Ujedinjenom Kraljevstvu - dodaju iz Wimbledona.

Ivana Liović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike