Svijet
NEPOVJERENJE NAKON PROPASTI AMERIČKE BANKE

Njemačka kućanstva u bankama drže čak dva bilijuna eura, ali sve više zaziru od inozemnih depozita
Objavljeno 1. travnja, 2023.

Njemački štediše sve više zaziru od polaganja depozita u inozemstvu, unatoč višim kamatama, i okreću se domaćim bankama nakon previranja koja je izazvala propast američkog Silicon Valley Banka, pokazuju podaci koje su Reutersu dostavile dvije njemačke internetske stranice za usporedbu kamatnih stopa u bankama.



Njemačka kućanstva drže u bankama dva bilijuna eura gotovine, a u potrazi za većim povratima mnoga su novac polagala putem interneta u malim bankama u slabijim gospodarstvima, poput Litve, Malte, Italije i Portugala. Oročeni depoziti omogućuju štedišama isplatu kamata ako novac oroče na nekoliko mjeseci ili godina, i bili su Nijemcima "zakon" sve dok nisu naglo pale kamatne stope prije 10-ak godina. No, situacija se bitno promijenila 10. ožujka, kada je kolaps SVB-a izazvao previranja. Potražnja za polaganjem depozita u inozemstvu s utvrđenim rokom dospijeća pala je od tada za 15 do 20 % u odnosu na veljaču, govore podaci platformi Check24 i Biallo, koje surađuju s bankama na oglašavanju i ponudi tih proizvoda.

U tom razdoblju njemačke banke, na glasu kao sigurnije zbog visokog kreditnog rejtinga države i dvije odvojene sigurnosne mreže za depozite, bilježe veću potražnju za uslugama čuvanja depozita. "Raspoloženje ulagača promijenilo se. Primjećujem jačanje potražnje za uslugama banaka koje su u zemljama s najvišim ‘trostrukim A‘ kreditnim rejtingom", kaže direktor Check 24 Moritz Felde. Vraćanje Nijemaca na domaći, sigurniji teren zrcali, iako u manjoj mjeri, odljev depozita u SAD-u iz malih u velike banke nakon kolapsa SVB-a, i moglo bi povećati troškove financiranja zajmodavcima u slabijim europskim gospodarstvima koja su željela privući taj novac.

Platforme ne objavljuju brojke o obujmu transakcija, pa je teško reći koliko su novca Nijemci položili u inozemstvu. Da su strane banke uspjele privući samo desetinu od 83 milijarde eura oročenih depozita, koliko su Nijemci u šest mjeseci položili u domaćim bankama, to je još golem iznos za manje zajmodavce. Da ih privuku nude više kamate. Najveću kamatnu stopu na depozite oročene na godinu dana isplaćuje mala talijanska investicijska banka Smart Bank (3,5 %), pa malteška Izola Bank i hrvatska Banka Kovanica (3,45 %). A štediše su u nekoj njemačkoj banci mogli dobiti najviše 2,55 % - u online banci SWK. Iako su kamatne stope na oročene depozite rasle u veljači, povećanje je bilo izraženije kod stranih banaka, kaže Biallov glasnogovornik. Očekuju da će se ta razlika povećati.

Potpredsjednik Europske središnje banke (ECB) Luis de Guindos rekao je nedavno da bi banke u eurozoni trebale podići kamatne stope na depozite. "One bi trebale rasti paralelno s kamatama na strani aktive. Kamatne stope trebale bi porasti ne samo za kredite, nego i za depozite", kaže. H
Potražnja za polaganjem depozita u inozemstvu s utvrđenim rokom dospijeća pala je i do 20 posto

Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

Najčitanije iz rubrike