Novosti
PRIZNANJE NA JUNAŠTVU I OTPORU

Nastavak potpore: Hrvatska će primiti 20 ranjenika iz Ukrajine
Objavljeno 31. ožujka, 2023.
Zagreb će u listopadu biti domaćin donatorske konferencije o razminiranju u Ukrajini

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je u petak u tajnosti otputovao u Kijev u povodu godišnjice oslobađanja Buče, odao je priznanje ukrajinskom narodu na "junaštvu i neizmjernom otporu" ruskoj agresiji. Ovo je drugi posjet hrvatskog premijera Ukrajini od početka ruske invazije na tu zemlju u veljači prošle godine.



Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je s premijerom također ovaj put bio u ratom zahvaćenoj zemlji, najavio je kako će Hrvatska uskoro primiti 20 ranjenika iz Ukrajine. Ukrajinskom vodstvu u petak je detaljno predstavljena ta inicijativa. "Detaljno smo prošli kroz sadržaj programa i očekujemo vrlo brzo da će Ukrajina pripremiti prvih 20 ranjenih koje će prihvatiti hrvatski bolnički sustav u skladu s njihovom dijagnozom, a po okončanju liječenja, uslijedit će program rehabilitacije u našim veteranskim centrima", rekao je Medved. Dva veteranska centra već su u funkciji, a uskoro će biti još dva, dodao je ministar branitelja.

Plenković je u Kijevu sudjelovao na sastanku na vrhu ‘‘Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini‘‘, a prije početka samita sastao se s ukrajinskim vodstvom. Zločini u Buči pokazali su pravo lice ruske agresije - zastrašivanje ukrajinskog naroda i činjenje zločina, rekao je Plenković. "Ukrajinsko vodstvo, ukrajinski narod, ukrajinski vojnici i policajci, pokazali su svijetu što znači boriti se za slobodu, što znači biti domoljub", dodao je. Plenković je rekao da je međunarodna zajednica pokazala solidarnost s Ukrajinom "kakva nije viđena desetljećima" i da će solidarnost i jedinstvo u potpori toj zemlji ostati "snažni". "Nastavit će se naša potpora Ukrajini, bilo da je politička, financijska, humanitarna ili vojna", naglasio je hrvatski premijer.


U svom govori na sastanku "Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini‘‘, Plenković je najavio i da će Zagreb u listopadu biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini. Na samitu su sudjelovali i moldovska predsjednica Maia Sandu, slovački premijer Eduard Heger te slovenski premijer Robert Golob.

Hrvatska pomaže Ukrajini od početka invazije diplomatski, financijski, humanitarno i vojno, a nastavit će to činiti dokle god je to potrebno, ponovio je hrvatski premijer. "S obzirom na naše jedinstveno iskustvo, Hrvatska je spremna i sposobna podijeliti svoju golemu ekspertizu, od oporavka i obnove, psihološke podrške žrtvama rata do procesuiranja ratnih zločinaca, rehabilitacije ratnih veterana", naglasio je.

"Svi kolege svjesni su što znači doći i osobno ovamo, ipak je put sada mnogo dulji i kompliciraniji, ali ako se netko odluči na taj put - to znači da ima veliko srce za Ukrajinu", rekla je hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić o Plenkovićevom posjetu Ukrajini, drugom od početka ruske invazije. Plenković je po dolasku razgovarao s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom, koji je njegov dolazak u Kijev nazvao "snažnom porukom potpore i solidarnosti".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij poručio je da Ukrajina nikad neće oprostiti odgovornima za brutalne ruske zločine u Buči. Ukrajinske snage oslobodile su gradove Buču i Irpin, smještene sjeverozapadno od Kijeva, krajem ožujka prošle godine, nakon povlačenja ruskih snaga koje su odustale od pokušaja zauzimanja ukrajinske prijestolnice. Nakon što je Ukrajina oslobodila Buču, svijet su obišle zastrašujuće slike mrtvih tijela na ulicama. Ruska okupacija trajala je 33 dana, a u tom je razdoblju život izgubilo 1400 ljudi, uključujući 37 djece, kaže Kijev. "To je simbol zločina vojske okupatorske zemlje. Nikada to nećemo zaboraviti. Kaznit ćemo svakog počinitelja", istaknuo je Zelenskij na društvenim mrežama.

Međunarodni istražitelji u međuvremenu prikupljaju dokaze u Buči i drugim gradovima o ruskim ratnim zločinima. Rusija negira te optužbe. Stanovnici Buče rekli su Reutersu ovoga tjedna da imaju duboke psihološke rane zbog okupacije kojima će trebati još mnogo vremena da zacijele. Neke zgrade u gradu još uvijek su uništene, a odlagalište otpada puno je automobila i vojnih vozila uništenih u prošlogodišnjim borbama."Trebamo shvatiti da je lako obnoviti zidove, ali je mnogo teže obnoviti ranjenu dušu", rekao je lokalni svećenik Andrij Holovin.

Dijana Pavlović
NOVA STRATEGIJA
Rusija je u petak usvojila novu strategiju vanjske politike u kojoj su Sjedinjene Države i Zapad navedeni kao izvor “egzistencijalne prijetnje” za Moskvu. “Preokreti na međunarodnoj sceni” prisiljavaju Rusiju da “prilagođava svoje dokumente strateškog planiranja, posebice koncepcije vanjske politike Ruske Federacije”, rekao je predsjednik Vladimir Putin na sastanku svog vijeća za nacionalnu sigurnost. Nova ruska vanjskopolitička strategija temelji se na načelu da će se “antiruskim mjerama neprijateljskih zemalja stalno suprotstavljati, ako je potrebno i oštro”, rekao je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u petak da će rusko taktičko nuklearno oružje biti raspoređeno u njegovoj zemlji kako bi ju zaštitilo od zapadnih prijetnji, dodavši kako postoje planovi za invaziju na Bjelorusiju iz susjedne Poljske.

Možda ste propustili...