Regija
OPREMANJE NOVOG PROSTORA VUKOVARSKOG VELEUČILIŠTA

Penava se predomislio, Grad je objavio nabavu za Radnički dom
Objavljeno 1. travnja, 2023.
VUKOVAR - Iako je rekonstrukcija Radničkog doma u Borovu naselju završena prije nekoliko mjeseci, o datumu preseljenja Veleučilišta "Lavoslav Ružička" u taj prostor zasad se može samo špekulirati, jer opremanje nije ni počelo.

Riječ je o projektu koji je dio Intervencijskog plana Vukovara, a vrijednost obnove je gotovo 67 milijuna kuna. Premda je na početku realizacije projekta navedeno kako je i opremanje njegov dio, čini se da je Grad Vukovar u jednom trenutku promijenio mišljenje, pa je na sjednici Gradskog vijeća u listopadu prošle godine na upit HDZ-ova vijećnika Igora Gavrića o unutrašnjem opremanju gradonačelnik Ivan Penava odgovorio kako je na vijećnicima odluka o tomu treba li Grad snositi taj teret.

- Ako smatrate da je opremanje Veleučilišta kao ustanove kojoj Grad nije osnivač u domeni našeg rada i želite li za to izdvojiti sredstva iz gradskog proračuna, imate mehanizam Gradskog vijeća i donesite takvu odluku. Mi nismo imali u planu, dapače, guramo dekana na Fond za obnovu i razvoj Vukovara, jer smatramo da smo dovoljno učinili - rekao je tada Penava.

Očito je ponovno došlo do promjene stava, pa se na Portalu javnih nabavki vidi kako je Grad krajem veljače raspisao javnu nabavu za unutrašnje opremanje Radničkog doma. Stoga je HDZ-ov Nikola Mažar na ovotjednoj sjednici Gradskoga vijeća rekao kako je Penava poslušao inicijativu HDZ-a te upitao planira li Grad to financirati iz svojih sredstava ili će zatražiti pomoć države.

Penava je izrazio nezadovoljstvo angažmanom Veleučilišta kao partnerske ustanove naglasivši kako je Grad sada na sebe preuzeo ulogu nositelja projekta opremanja.

- Kandidirali smo ga bez obzira na to kako će se država postaviti, odnosno Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Ne mogu reći da je opremanje vaša inicijativa, možda ste imali takav prijedlog prije koju godinu ili mjesec, ali kada smo si taj plan zadali, 2015. - 2016. godine, jasno je kako smo imali namjeru privesti građevinu svrsi i nismo mislili ulupati 50 milijuna kuna u nešto i ostaviti prazne zidove - izjavio je, dodavši da će svakako ići prema Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara, međutim, ako Fond i Vlada RH ne budu dovoljno pouzdan partner, projekt opremanja Radničkog doma završit će preko proračuna Grada i na teret građana Vukovara.

Željka Sudarića, dekana Veleučilišta "Lavoslav Ružička", upitali smo za komentar Penavine tvrdnje da se ta institucija nije angažirala na opremanju, te dobili odgovor da je od samog početka projekta bilo definirano kako će sve vezano uz obnovu i opremanje Radničkog doma u Borovu naselju biti financirano novcem iz Intervencijskog plana Vukovara.

- Nije nam jasno zašto nas gradonačelnik proziva jer je iz dokumentacije o projektu sve jasno - rekao je Sudarić. Dragana Korpoš
GRADONAČELNIK SE ZAPLEO U VLASTITE LAŽI
Glas Slavonije dobio je na uvid dokument iz srpnja 2017. koji je Penava uime Grada poslao Veleučilištu. Riječ je o pozivu na suradnju u realizaciji projekta koji je dio Intervencijskog plana u kojem jasno stoji kako “obuhvaća rekonstrukciju zgrade Radničkog doma te opremanje sukladno tehničkim uvjetima objekata visokog obrazovanja”. Iz vukovarskog HDZ-a poručuju da se Penava zapleo u vlastite laži, jer je prije pet mjeseci izjavio kako Grad ne planira opremanje, a sada tvrdi kako je to otpočetka u njegovu planu.

Možda ste propustili...

JEDNA OD NAJSTARIJIH ŠKOLA U OVOM DIJELU HRVATSKE

Danom otvorenih vrata vinkovačka je Gimnazija privukla brojne osmaše

UZ GRADONAČELNIKOVU PORUKU “DA GA ČINE LJUDI”:

Đakovo slavilo Dan grada

Najčitanije iz rubrike