Regija
NOVA POSKUPLJENJA U OPĆINI FERIČANCI

Povećane komunalna i grobna naknada, kao i dio općinskih poreza
Objavljeno 1. travnja, 2023.
FERIČANCI - Nakon što je poskupio odvoz otpada, stanovnicima Feričanaca, Gazija, Valenovca i Vučjaka Feričanačkog poskupljuje naknada za korištenje grobnih mjesta, komunalni doprinos i komunalna naknada te pojedini općinski porezi. Računi s novim cijenama u poštanske sandučiće mještana općine Feričanci počet će stizati u travnju.

Nove cijene izglasalo je Općinsko vijeće, i to jednoglasno. Vrijednost boda komunalne naknade povećava se za 12 posto, s 20 lipa na 0,03 centa po četvornom metru.

- Povećava se vrijednost boda, ali ići će se u reviziju obveznika komunalne naknade koja godinama nije obavljena. Ne smatram da je poskupljenje udar na standard građana - poručio je načelnik Općine Feričanci Marko Knežević. Dodao je da je do dizanja cijena došlo zbog prelaska na euro.

Za 12 posto korigirat će se i visina komunalnog doprinosa, obveze koju plaćaju vlasnici građevinske čestice na kojoj se gradi građevina. Riječ je o sredstvima koja u Općinu ulaze kako bi se dalje gradila komunalna infrastruktura. U 1. zoni (područje naselja Feričanci) cijena iznosi 0,70 eura po kubnom metru, u 2. zoni (područje naselja Valenovac i Vučjak Feričanački) 0,60 eura, dok je za 3. zonu (područje naselja Gazije) 0,40 eura.

Grobna naknada povećat će se za 27,42 kune. Tako će dosadašnja naknada za jedno grobno mjesto s 500 kuna porasti na 527,42 kune ili 70 eura za mještane koji imaju prebivalište na području te općine, a oni koji ga nemaju plaćat će 250 eura. Naknada za korištenje grobnice za jednu osobu iznosi 80 eura, odnosno 250 eura za građane koji nemaju prebivalište na području općine Feričanci. Godišnja grobna naknada koristi se za redovito održavanje groblja te ju plaćaju korisnici grobnoga mjesta.

Novom odlukom o općinskim porezima prirez porezu na dohodak ostaje deset posto, kao i porez na potrošnju tri posto. Ne mijenja se ni porez na korištenje javnih površina za potrebe ugostiteljskih terasa. Ugostitelji će plaćati, kao i dosad, šest kuna ili 0,80 eura po četvornom metru. Ista ostaje i cijena za postavljanje štandova za prodaju robe na prigodne dane - dva eura po četvornom metru. Minimalno se mijenja porez za kuće za odmor i vlasnici će plaćati 1,50 eura po četvornom metru ili 11,30 kuna, umjesto dosadašnjih deset kuna

Veći je porez za korisnike javnih površina za postavljanje šatora, vrtuljaka i tobogana koji će umjesto 200 kuna plaćati 30 eura dnevno ili 226,03 kune. S. Fridl
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike