Regija
VELIKI POŽAR NA FARMI U PODOLJU

Plamen zahvatio staju, uginuli su telići i krave
Objavljeno 1. travnja, 2023.
Požar je satima gasilo više od trideset vatrogasaca iz Belog Manastira, Podolja, Topolja, Popovca i Kneževih Vinograda
PODOLJE - Deset uginulih telića, tri krave, nekoliko ozlijeđenih grla te golema šteta na gospodarskim objektima - rezime je jednog od najvećih požara u posljednje vrijeme, koji se u petak ujutro dogodio u Baranji.

U samo nekoliko minuta plamen je progutao dio farme OPG-a Đure Lenđela u Podolju. Da je požar bio velikih razmjera potvrđuje Daniel Časar, zamjenik zapovjednika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Beli Manastir, ističući kako su belomanastirski profesionalni vatrogasci nešto poslije ponoći u Podolje otišli s čak tri vozila, a na požarištu ostali do jutra. Osim njih, požar su gasili vatrogasci iz DVD-ova Podolje, Topolje, Popovac i Kneževi Vinogradi. Bilo ih je više od 30. Tijekom jučerašnjeg prijepodneva trajao je policijski očevid, pa uzrok požara još uvijek nije službeno potvrđen. Kao ni iznos materijalne štete. Pretpostavka je da je uzrok požarne katastrofe samozapaljenje manjeg utovarivača, ali je do zaključenja ovog teksta sve ostalo samo na pretpostavkama.


Obitelji Lenđel jučer prijepodne nije bilo do priče. U trenutku našeg boravka u tom podoljskom domaćinstvu vlasnik OPG-a Đuro, uz pomoć desetak prijatelja, radio je na skidanju metalnog krova sa staje koja je bila zahvaćena požarom. Nagorjele drvene grede, smrad paleži, policajci koji su obavljali očevid, uginula grla..., doista su bili težak prizor.

- Što da vam kažem? Oko pola jedan ujutro vidjeli smo da gori, zvali smo vatrogasce i pokušali sami spriječiti požar. No intenzitet vatre bio je velik - sa suzama u očima priča Melita Lenđel, Đurina supruga, potvrđujući kako je nastradalo deset telića i tri krave.


Njihova obiteljska kuća udaljena je samo nekoliko metara od staje koju je zahvatio požar, ali ni to nije bilo dovoljno da uspiju spriječiti pravi kolaps. Kaže kako je kravama bio otvoren put prema vanjskom prostoru, dok su telići bili u boksovima. Zbog siline vatre do boksova s telićima, nažalost, nisu uspjeli doći, kao ni vatrogasci koji su stigli petnaestak minuta nakon dojave. Nije mogla izračunati iznos nastale štete. Kaže samo kako je staja nedavno procijenjena na osam milijuna kuna.

- Koliko je od toga ostalo, možete sami vidjeti - kazala je.

O obitelji Lenđel Glas je pisao u nekoliko navrata. Unatoč brojnim problemima, niskoj cijeni mlijeka, poskupljenjima i drugim nedaćama, nisu se predavali, nisu stali. Nakon Belja, najveći su baranjski (ali i šire) proizvođači mlijeka. Od dijela mlijeka intenzivirali su proizvodnju mliječnih proizvoda i smjestili je u siranu na glavnoj cesti u Podolju. Proizvodnjom mlijeka bave se već 20-ak godina, a odnedavno se njihovi proizvodi mogu kupiti i na belomanastirskoj tržnici. Da je riječ o vrijednoj i cijenjenoj četveročlanoj obitelji potvrđuje i velik broj ljudi koji su im pohitali u pomoć, ali i ponuda različtih donacija…

Ivica Getto
Stado obnavljali desetak godina
Lenđelovi su imali oko 270 grla, od čega 120 muznih krava. Ostatak su činila junad, telad i bikovi. Obitelj Đure Lenđela stočarstvom, odnosno mljekarstvom, bavi se niz godina, a u poslu je već treća generacija. Đurin je otac još znatno prije Domovinskog rata mlijeko u Beli Manastir vozio konjskom zapregom. Radili su sve do odlaska iz Baranje, a nakon povratka bili su prisiljeni obnoviti stado. Počeli su s pet grla, a obnova stada trajala je desetak godina.

Materijalna šteta je golema, staja je nedavno procijenjena na osam milijuna kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike