Osijek
OTPAD U DONJEM GRADU

Kako stati na kraj bacanju smeća na Teslinu trgu
Objavljeno 1. travnja, 2023.
Vlasnik parcele gdje se odbacuje smeće kaže da će prijaviti vandale nakon identifikacije

Nije novost da ljudska glupost ne poznaje granice, davno je o tome govorio Albert Einstein, usporedivši ju s beskonačnim svemirom, uz ogradu kako za svemir nije siguran. Puno je primjera koji nas svakodnevno podsjećaju na tu misao, a jedan je od eklatantnih, i dijelu Osječana imanentnih, u Donjem gradu, na trgu koji nosi ime drugog velikog znanstvenika koji je zadužio civilizaciju - Nikole Tesle.



Stari madraci, razbijeni vodokotlići, građevinski otpad, pa i onaj iz kućanstva, poput ostataka hrane, iz kojih se širi neugodan miris, protuteža su idiličnom prostoru uz Dravu na kojem se nalazi dječje igralište i odnedavno lijepo uređena obaloutvrda s amfiteatrom, a u prilog uvodno spomenutoj misli ide i čvrsta pretpostavka kako sav taj otpad odlažu ljudi koji žive u blizini (mala je vjerojatnost da otpad ondje odlaže netko tko živi na drugom kraju grada).

Ti žalosni prizori odraz su kućnog odgoja, a kako je teško mijenjati navike odavno formiranih osobnosti (otpad zasigurno ne odlažu djeca), trebale bi reagirati institucije, no one to ne čine.

Budući da se ovaj divlji deponij nalazi na parceli koja je, kao i objekt koji se na nju nastavlja, u privatnom vlasništvu Očne optike i Očne poliklinike Oculus, uklanjanje deponija nije u nadležnosti Unikoma. Zbog iste se činjenice ograđuju i komunalni redari, a vlasnik parcele, Damir Kujundžić, već godinama vodi borbu s vandalima. Nekoliko su puta ondje intervenirali i vatrogasci gaseći zapaljene hrpe smeća, no pojedinac je nemoćan bilo što promijeniti.

- Više smo puta čistili cijelu površinu, vandali su nam nekoliko puta i provalili u zgradu, te ju i oštetili požarom. O svemu su obaviješteni i policija i komunalci, ne znam što bih još mogao učiniti. Ograda? Ona sigurno neće riješiti problem, a i ne planiram ju ondje stavljati, u planu nam je taj prostor ostaviti otvorenim. Zamislite da vama u dvorište godinama bacaju otpad, a vi ste ti koje se proziva?! - rezignirano će Kujundžić na optužbe nekih građana da je on odgovoran za ovaj višegodišnji problem.

Dodaje kako za čišćenje predmetne površine angažira radnike koji kod njega inače rade na održavanju brojnih lokala, pa zbog njihova angažmana na čišćenju tuđeg smeća trpi gubitke. Vjeruje kako se sve odbija pod okriljem noći, stoga će na taj prostor staviti senzorske reflektore, koji se uključuju na kretanje, u nadi da će to spriječiti neodgovorne pojedince, no ta nada je, priznaje, na klimavim nogama.

Ivan Alilović
PROBLEM JE U GLAVI POJEDINACA
- Problem je u glavi pojedinaca, a to je teško riješiti. Uza sva reciklažna dvorišta u gradu, oni otpad odbacuju na tuđu privatnu površinu, to je izvan svake pameti! Riječ je o našoj imovini, stoga ih sve upozoravam da ćemo od sada dobro obratiti pozornost na njih i kazneno prijaviti svakoga tko na našu parcelu odloži bilo kakav otpad - upozorava Kujundžić.

Iako se ograđivanje prostora čini potencijalnim rješenjem, sa sigurnošću možemo reći kako bi se time postiglo malo ili ništa. Potvrdit će to primjer iz Reisnerove ulice i nekadašnje Tvornice žigica Drava, čiji je prostor ograđen, no to ne sprječava pojedince da već godinama otpad bacaju preko ograde.

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike