Tehno
TEST: SONOS MOVE – KONCERT ZA VAN

Za sve koji traže moćan, a i prijenosan zvučnik
Objavljeno 1. travnja, 2023.
Mobilan i uvjetno prijenosan zvučnik najbolje se snalazi tamo gdje trebate puno zvuka, ali imate komociju kao doma

Nakon modela Roam, koji smo imali prilike testirati prije gotovo dvije godine, te sličnog modela Roam SL, Sonos svoju ponudu prijenosnih zvučnika zaokružuje još jednim modelom, a koji smo napokon dobili prilike testirati. Riječ je o modelu Sonos Move, koji će biti zanimljiv onima koji traže moćan pametni zvučnik, a koji će moći prema potrebi i ponijeti nekamo jer je mobilan zahvaljujući ugrađenoj bateriji.



Prijenosan prema potrebi



Sonos je u posljednjih nekoliko godina uspio postati jedan od najpoželjnijih zvučničkih sustava današnjice. Iako zvuk možda nije najbolji po mjeri nekog audiofila, on je najbolje moguće pogođen kako bi zadovoljio što širu masu. Nama je bez imalo oklijevanja zvuk koji reproduciraju Sonos zvučnici među najboljima koje smo čuli, a s time se slažu i brojni korisnici, pa je tako Sonos danas ime koje svi znaju i – žele. Osim po zvuku, Sonos zvučnici poznati su i po vrhunskoj aplikaciji S2 koja rukovanje ovim zvučnicima čini laganim i zgodnim, a naravno, valja istaknuti i možda najbolje Multiroom mogućnosti, odnosno međusobno povezivanje više zvučnika s pomoću kućnog Wi-Fi-ja. Sve skupa zaokruženo je i vrhunskom kvalitetom izrade, a koja vrijedi i za model Sonos Move.

Kad smo kod izrade, Sonos Move je i otporan na vodu po IP56 standardu, što je odlično za prijenosne zvučnike koji imaju tendenciju naći će se pod utjecajem neke vode (osim kiše koja nas može iznenaditi, tu su i nedaće zbog nehotično prolivenog pića i slično). Iako nije otporan kao manji Roam, i dalje je bolje imati bilo kakvu nego nikakvu zaštite. Kad smo kod nje, Sonos Move je navodno otporan i na padove, pa ako i toga bude nehotično, zvučnik bi trebao preživjeti. Izgledom, Sonos Move prati ostatak linije, s tvrdom mrežicom ispred zvučničkih jedinica te robusne, čvrste plastike i ponešto gumiranih dijelova na ostatku kućišta (postolje). Tipke za povezivanje, uključivanje te prebacivanje na Bluetooth vezu nalaze se straga, a zgodna je i integrirana ručka koja olakšava nošenje ovog zvučnika te montažu na zid uz pripadajući nosač koji se prodaje zasebno. Ugrađeni mikrofoni, njih čak šest, nalaze se na vrhu, a služe za tehnologiju ugađanja zvuka Trueplay te glasovne asistente koji su sastavni dio pametnih zvučnika. Uz mikrofona su i ugrađene kontrole osjetljive na dodir koje su poznate također kao na drugim modelima Sonos zvučnika. Ugrađena baterija deklarirano nudi deset sati autonomije, a puni se s pomoću priloženog punjača i postolja na koje Sonos Move postavlja. Move, iako je mobilan, nije potpuno praktičan prijenosni zvučnik koji će te, poput Roam, ubaciti u ruksak i otići nekamo na izlet, šetnju, planinarenje. Iako to, naravno, možete, ipak masa od čak tri kilograma i dimenzije koje mjere 16 x 13 x 24 cm spriječit će vas u toj ideji.

Za puno zvuka


Sonos Move kao mobilan i možemo reći uvjetno prijenosan zvučnik najbolje se snalazi tamo gdje trebate puno zvuka, ali imate komociju kao kod kuće. U našem kratkom druženju s ovim zvučnikom, Move smo uglavnom koristili kao sobni zvučnik kada je na punjaču, a koji smo potom lako uzeli sa sobom van. Primjerice, kada smo otišli na terasu popiti kavu ili recimo kada smo se okupili na roštilju u dvorištu. Poanta je da, ako gledamo pravi, lagani i praktični prijenosni zvučnik, tu je Roam mnogo bolji izbor, ali ako želimo i veliku snagu te praktičnost korištenja kao sobnog zvučnika prilikom punjenja na ugrađenom postolju, Move je bolji izbor. Kad smo kod snage, Sonos Move doista, što bi se reklo, ‘izuva iz cipela‘. Zvučnik obiluje snagom, a posebno su izraženi upečatljivi niski tonovi. Jedina zamjerka ide u smjeru laganog gubitka kvalitete kod slušanja na najglasnije, gdje se počinje gubiti i snaga niskih tonova. No ova zamjerka nije toliko niti važna jer, vjerujte nam, u normalnim okolnostima 75 % glasnoće nećete morati prijeći. Visoki, srednji i niski tonovi ponovno su odlično pogođeni kako bi zadovoljili sve, a za dodatne postavke tu je i S2 aplikacija za fino podešavanje. Cijena za Sonos Move iznosi oko 450 eura. To nikako nije malo, posebno za jedan prijenosni zvučnik, no, ipak, kako je riječ o ponajboljem primjerku koji, osim kao prijenosni zvučnik, savršeno radi i kao sobni, a uz to tu je i sva "magija" koju donosi Sonos sustav, cijenu je lako opravdati.
 
Marin REŽIĆ
Sonos je ponudu svojih prijenosnih zvučnika proširio modelom koji možete ponijeti sa sobom

Najčitanije iz rubrike