Kultura
28. LUTKARSKO PROLJEĆE U VINKOVCIMA

Za kraj Lutkarskog proljeća predstava ”Postolar i vrag”
Objavljeno 1. travnja, 2023.
Iako je premijera predstave za djecu vinkovačkog Gradskog kazališta "Joza Ivakić" "Postolar i vrag" tek danas, u subotu, 1. travnja, u 11 sati u Vinkovcima, vesela je družina u sklopu ovogodišnjeg, 28. Lutkarskog proljeća - koje je počelo u ponedjeljak i u kojemu će lutkarska i kazališta za djecu i mlade odigrati ukupno 96 predstava za mališane diljem Vukovarsko-srijemske županije, ali i izvan nje - odradila gostovanja u Odžaku i Oštroj Luci u BiH te u Nuštru, Cerni, Ivankovu, Vukovaru i Jarmini.

Predstava "Postolar i vrag", namijenjena djeci iznad pet godina, nastala prema motivima istoimene poeme Augusta Šenoe, koju je dramatizirao, prilagodio kazališnoj izvedbi i režirao Ivan Ćaćić, poučna je i naširoko poznata priča o siromašnom starcu koji dušu predaje vragu.

- Radnja je smislena i logična, prijelazi između scena su tečni, a trajanje je prilagođeno dječjoj dobi. U predstavi se koriste različite lutkarske tehnike - zijevalice, teatar sjena, lutke nadnaravne veličine koje prekrivaju animatorov torzo. Uveden je i narator - cipela koju je Postolar oduzeo vragu i koja prepričava događaj malim cipelama u Postolarovoj radnji prije odlaska na počinak, što omogućava komunikaciju s djecom te im je olakšano praćenje i razumijevanje predstave, dajući priči jasan uvod i zaključak - objašnjava Mirela Čikvari, šefica marketinga GK-a "Joza Ivakić".

August Šenoa svoje je Povjestice pisao prema narodnim motivima prikazujući tradicionalnu narodnu mudrost i slabost čovjeka kada se nađe u teškoj situaciji. Slabosti je prikazivao ne osuđujući čovjeka, nego naglašavajući kako se to može dogoditi bilo kome, ali da je važno pokajati se, pokazati poniznost, žaljenje i plemenitost duše, što bi rezultiralo očišćenjem od zla, oprostom grijeha i razrješenjem priče. Isti motiv nalazimo i u ovoj priči...

U predstavi, koja traje 35 minuta, igraju Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Nataša Veselinović i Zorko Bagić, scenografiju i glazbu potpsiuje režiser Ivan Ćaćić, koji je uz Riju Trdin, izradio i kostime. M.Flego
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike