Kultura
GLAZBENA ŠKOLA MILKA KELEMENA SLATINA

Koncert učenika glazbenih škola iz Slatine, Virovitice, Szigetvara i Osijeka
Objavljeno 31. ožujka, 2023.
Međusobna gostovanja učenika glazbenih škola obogaćuju svaku školsku priredbu

SLATINA - Glazbena škola Milka Kelemena svečanim je koncertom svojih učenika i gostujućih učenika glazbenih škola iz Virovitice, Szigetvara i Osijeka obilježila Dan škole.
Vrijedni učenici slatinske škole u posljednjih godinu dana postigli su niz izvrsnih rezultata pa su zaslužili da ih ravnatelj škole Antonio Brzica na početku koncerta i spomene: Jakov Vašiček (saksofon) osvojio je I. nagradu na državnom natjecanju u Jastrebarskom, Toni Podnar (harmonika) osvojio je I. nagradu na Međunarodnom natjecanju za harmoniku u Daruvaru, Iva Bartolović (tambura) osvojila je I., a Klara Košćak (tambura) II. nagradu na Međunarodnom muzičkom takmičenju Fantast u Bečeju, David Jukić (klavir) osvojio je I. nagrada na Klavirijadi u Virovitici, Damjan Krupa, sada već bivši učenik slatinske škole, osvojio je niz prvih nagrada iz disciplina solfeggio, teorija glazbe i kompozicija na Međunarodnom online natjecanju iz solfeggia i teorije glazbe u Beogradu, na Međunarodnom natjecanju u Mariboru i na međunarodnom natjecanju iz 'muzičko-teorijskih disciplina' „Kornelije“ u Beogradu.


– Posebno smo ponosni da je naša škola po prvi puta imala najučenika Virovitičko-podravske županije za osnovne glazbene škole za školsku 2021./2022. godinu, a to je bio naš Damjan Krupa. – rekao je ravnatelj Brzica.


Natjecanja u ovoj školskoj godini tek su započela, a škola već ima zapažene rezultate. Među njima ističe se treća nagrada komornog sastava tambura Iva Bartolović, Klara Košćak i Hana Pavličević na Međunarodnom natjecanju u Beču, a prošloga tjedna isti sastav osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju u Subotici. Brzica je čestitao učenicima, a pohvalu su dobili i njihovi mentori Veronika Brzica, Robert Čavlović, Korana Perlić, Miloš Cvjetković, Sandra Pavić, Siniša Ivček, Alen Vlašiček, Ines Jagec, Petra Fürnstein, Jelena Škvorc, Martina Tepeš i Jurica Hrenić te korepetitori Josip Jagušić i Mario Novaković. Škola je uspješno privela kraju prekogranični EU projekt u suradnji s osnovnim školama u Orahovici i Szigetvaru, kojim je Područni odjel škole u Orahovici opremljen instrumentima, razglasom i namještajem.
Pozdravljajući nazočne izvođače i posjetitelje, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić podsjetio je na još jednu obvezu, ali i čast škole, a to je organizacija Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena.    


– Učenicima i njihovim mentorima možemo čestitati na ovim uspjesima koji su se „kelemenski“ raširili u europskom južnom prostoru od Beča do Beograda i ovim prostorom u Hrvatskoj, i da osvajamo lijepe nagrade koje pronose ime Slatine. Takvi uspjesi učenika ne bi bili mogući bez svih nas, od osnivača, potpore Županije i djelatnika škole koji brinu o prostoru i funkcioniranju ustanove, pa do učitelja i razumijevanja roditelja Tijekom godine imamo mnogo mogućnosti da vidimo ovaj rad na koncertima i nadam se da će neki od ovih mladih glazbenika možda svojom karijerom ili životnim pozivom nastaviti svoju priču u individualnom smislu i vratiti nam se kao mnogi učenici, a sadašnji učitelji, i nastaviti odgajati generacije novih mladih ljudi koji će zavoljeti glazbu na ovakav način. – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Uime Virovitičko-podravske županije, župana Igra Androvića i Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Dan škole svima čestitala je pročelnica Martina Bunić, koja je izrazila zadovoljstvo što se taj dan obilježava na tako lijep način, koncertom učenika matične i triju gostujućih glazbenih škola.


– Svake godine organiziramo svečanost nagrađivanja najuspješnijih učenika, koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima i njihovih mentora, i drago nam je što svake godine imamo sve više nagrađenih iz glazbenih škola u Slatini i Virovitici. Ovo je škola koja nije zakonska obveza, učenici je pohađaju iz želje za razvijanje svoje ljubavi prema glazbenoj umjetnosti i želim vam da uživate u svakom danu u radu sa svojim učiteljima te da i dalje ostvarujete ovako izvrsne rezultate. – poželjela je pročelnica Bunić.


Na koncertu su nastupili ponajbolji učenici Glazbene škole Milka Kelemena David Jukić (2.r. klavir), Matea Meter (2.r. violina), Katja Buljan (1.r. klarinet), Leon Vencl (1.r. harmonika), Jan Tomac (2.r. gitara), Vedran Šebijanić (3.r. gitara), Paola Jakšić (2.r. truba), Matea Funtek (4.r. tambura), Maja Funtek (3.r. violina), Dora Bačani (6.r. saksofon), Toni Podnar (6.r. harmonika), Ian Maleković (6.r. trombon), Lara Martinović i Klara Gaća (3.r. gitara), Lilian Jagić (4.r. gitara), Klara Košćak (3.r. tambura), Iva Bartolović i Hana Oavličević (5.r.tambura), a korepetitor je bio mag. mus. Josip Jagušić.

Kao gosti iz Glazbene škole Jan Vlašimsky nastupili su Ino Pavić (2.SR gitara) i gitaristički kvintet Matej Hajmaši, Kristian Matković, Lucija Dvojak, Ino Pavić i Borna Gernhard, a iz Glazbene škole Weiner Leo Szigetvar nastupili su Zsombor Győrei (gitara) i Léna Perintfalvi (flauta). Posebno iznenađenje bio je nastup učenika Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka, koja se jedina predstavila vokalnim izvedbama. Uz glasovirsku pratnju nastavnice savjetnice mr. sc. Ivančice Hinek nastupili su Ivan Bulić (4.OŠ dječački sopran) i Rujana Lakotić (4.OŠ dječji sopran). Koncert je završio nastupom školskog puhačkog orkestra pod ravnanjem Jelene Škvorc.


Slatinska publika toplo je pozdravila sve nastupe mladih glazbenika, pozdravljajući na taj način suradnju glazbenih škola, koja međusobnim gostovanjima obogaćuje svaku školsku priredbu. Obilježavanje Dana Glazbene škole Milka Kelemena završava večeras (petak) koncertom učitelja glazbenih škola iz Slatine i Szigetvara, koji će biti održan u dvorani Hrvatskoga doma u Slatini s početkom u 18 sati.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike