Regija
GRADNJA OBILAZNICE APŠEVCI - LIPOVAC TEČE PREMA PLANU

Zemljani radovi pri kraju, montira se konstrukcija mosta na Bosutu
Objavljeno 31. ožujka, 2023.
VINKOVCI



Gradnja obilaznice kod Apševaca i Lipovca, koja je počela u veljači prošle godine, odvija se u skladu s dinamičkim planom i rokovima projekta te su završeni svi pripremni radovi na trasi, javljaju iz Hrvatskih cesta, nositelja realizacije tog projekta sufunanciranog iz EU fondova. Zemljani radovi, odnosno uređenje temeljnog tla, u završnoj su fazi na 95 posto trase, izgradnja nasipa na više od 90 posto trase, završni je sloj nasipa izveden na 60 posto trase, a izrada posteljice na 45 posto. Kolničke konstrukcije, odnosno izrada nosivog sloja od kamena, na 25 posto su trase.

- Kod odvodnje u izgradnji su cijevni propusti na glavnoj trasi i spojnoj cesti, kao i pločasti propust na glavnoj trasi, na kojem su u tijeku armiranobetonski radovi. Na mostu na Bosutu izvedeni su svi glavni armiranobetonski radovi na donjem ustroju. U četvrtak, 23. ožujka, počela je montaža čelične konstrukcije mosta i dovršetkom ove obilaznice, duljine 4,2 kilometra, zaobići će se dionica državne ceste kroz naselja Apševci i Lipovac, koja je identificirana kao crna točka - objašnjavaju u Hrvarskim cestama, dodajući kako je svrha projekta poboljšanje cestovne sigurnosti, te time i smanjenje broja nezgoda s materijalnom štetom te nesreća s ozlijeđenima i poginulima na državnim cestama.

Također, cesta povezuje postojeći čvor Lipovac na autocesti A3 (dio Trans – European Network – Transport, TEN T osnovne mreže), te se tako poboljšava povezanost sekundarnih i tercijarnih čvorišta s TEN-T mrežom. Usto, navedenim projektom smanjuju se prometno zagušenje i negativni ekološki utjecaji, prilagođava se klimatskim promjenama te povećava konkurentnost lokalnih ekonomija omogućivanjem bolje pristupačnosti drugih tržišta novim prometnim spojem.

Podsjetimo, ugovor o gradnji potpisan je sa zajednicom ponuditelja PZC Brod d.o.o. i Poduzeće za ceste Slavonski Brod, u iznosu nešto većem od deset milijuna eura bez PDV-a, s rokom završetka od 18 mjeseci, a ugovor za nadzor nad izgradnjom potpisan je s Institutom IGH Zagreb, u iznosu nešto manjem od 300 tisuća eura.

Izvođač je u posao uveden 9. veljače prošle godine.

Bitno je naglasiti, kažu u Hrvatskim cestama, kako je projekt sufinanciran EU novcem. Naime, 30. ožujka 2021. potpisan je ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje Agencije za financiranje i Ugovaranje projekata EU-a te Hrvatskih cesta. Razdoblje provedbe projekta je od 1. prosinca 2020. do 30. rujna ove godine, a ukupni su prihvatljivi troškovi projekta 14 miljuna eura. M. Flego
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike