Novosti
VLADA: DOKAPITALIZACIJA I SIGURNOST OPSKRBE

HEP-u dioničarski kredit od 400 milijuna eura, i dalje niže trošarine na energente
Objavljeno 31. ožujka, 2023.

Vlada je u četvrtak donijela odluku o davanju dioničarskog kredita Hrvatskoj elektroprivredi i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije.



Premijer Andrej Plenković rekao je kako je Vladina odluka prvi korak pomoći nacionalnoj energetskoj kompaniji koja će joj omogućiti normalno funkcioniranje, ali i investicije u kontekstu energetske tranzicije. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović dodao je da Vlada tim potezom omogućuje da građani i dalje imaju jednu od najnižih cijena struje u EU-u, gospodarstvu osigurava dobar input, a HEP-u normalno poslovanje. HEP-u su potrebna sredstva zbog gubitaka proizišlih iz provođenja odredbi iz paketa mjera Vlade RH, s naglaskom na primjeni Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, donesenoj radi pomoći građanima i ostalim ugroženim kupcima energije, u procijenjenom iznosu do 900 milijuna eura. Zbog toga je Vlada, s ciljem osiguranja nužne stabilizacije poslovanja, HEP-u odobrila dioničarski zajam od 400 milijuna eura, koji će mu dati Ministarstvo gospodarstva. Zajam će se isplatiti u dvije tranše: iznos od 265 milijuna eura isplatit će se nakon potpisivanja ugovora, a iznos od 135 milijuna eura isplatit će se najkasnije u srpnju ove godine. Kamatna stopa je 4,5 posto godišnje. Zajam će se otplatiti jednokratno i na naplatu dospijeva u cijelosti 24 mjeseca od dana korištenja druge tranše. Može se otplatiti pretvorbom iznosa dospjele glavnice u temeljni kapital, ulogom u pravima. HEP se obvezuje odmah po potpisivanju ugovora predati Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja instrumente osiguranja plaćanja: šest bjanko akceptiranih vlastitih mjenica i jednu zadužnicu. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nakon davanja dioničarskog zajma o tome će obavijestiti Europsku komisiju. Dodatno, kako je rečeno, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poduzet će sve potrebne aktivnosti s namjerom dokapitalizacije, tj. povećanja HEP-ova temeljnog kapitala u ukupnoj vrijednosti do 900 milijuna eura. Ukupnom vrijednosti dokapitalizacije obuhvaćen je i iznos od 400 milijuna eura koji se daje dioničarskim zajmom.

Vlada je donijela i odluku o osiguranju zaliha plina na području Hrvatske kako bi se omogućilo produženje skladištenja plina za potrebe sigurnosti opskrbe i za sljedeću sezonu grijanja. Lani je, kazao je ministar Filipović, HEP napunio podzemno skladište plina kako bi ispunio odluke donesene na razini EU-a, a to je da je skladište plina moralo biti napunjeno 90 posto do 1. studenoga. Vlada je donijela i uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju. Snižena je trošarina za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te za loživo ulje, za razdoblje od 1. travnja do 30. travnja 2023., i to za 106,31 eura na 1000 litara bezolovnog motornog benzina, 53,13 eura na 1000 litara dizelskog goriva i 35,14 eura na 1000 litara loživog ulja. Trošarine iznose 406 eura za tisuću litara benzinskog goriva, 353 eura za tisuću litara dizelskog goriva i 21 euro za tisuću litara loživog ulja. H/D.Pav.
UHT MLIJEKO POSKUPLJUJE ZA PET CENTI
Vlada je izmijenila odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda tako da je najviša maloprodajna cijena UHT mlijeka s 2,8 posto mliječne masti po litri podignuta za 5 centi, te sada ne smije prelaziti cijenu od 1,03 eura. Također, uvodi se gornja granica marže za trgovce za UHT mlijeko s 2,8 posto mliječne masti od 10 posto. "Takvim prijedlogom i dalje se osigurava prihvatljiva cijena UHT mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, koje ima najveći udio u hrvatskoj potrošnji mlijeka, i granica marže koja trgovce ne dovodi u nepovoljnu poziciju u lancu, pri čemu se sprječava potencijalni pritisak snižavanja cijena u otkupu", stoji u obrazloženju.

ISTA CIJENA PLINA
Ministar Filipović rekao je novinarima da se cijena plina neće mijenjati od 1. travnja, dodavši da se građani ne trebaju bojati, jer ništa neće poskupjeti. Upitan ima li izazova za dobavljače plina, koji su očekivali višu cijenu plina, Filipović je kazao da uvijek ima onih koji u ovoj krizi žele dodatno zaraditi. "Ima onih koji bi htjeli da je cijena plina puno viša jer im je onda i zarada puno veća, no mi štitimo hrvatske građane i gospodarstvo", tvrdi ministar. Na pitanje kako je doživio pismo PPD-a regulatornoj agenciji HERA, Filipović je kazao kako nije vidio to pismo, no ustvrdio je da nitko od dobavljača plina neće propasti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike