TvObzor
THE LAST MOVIE STARS

Neodoljiva pričao Paulu i Joanne
Objavljeno 31. ožujka, 2023.

Ako ste poput mene odrasli uz zvijezde zlatnog doba Hollywooda, sigurno znate za ovaj prekrasni dokumentarni serijal koji se može pogledati u ponudi HBO-a. No "The Last Movie Stars", odnosno "Posljednje filmske zvijezde", nije serija o samom Hollywoodu nego o ljubavi dviju velikih holivudskih zvijezda, Paulu Newmanu i Joanne Woodward, koji su bili u braku više od 50 godina i putem izgradili nevjerojatne glumačke karijere. I to bez ijednog skandala. Ako izostavimo onaj sa samog početka njihove ljubavi, budući da je Paul kad se zaljubio u Joanne bio - oženjen.



Struktura ove priče jako je zanimljiva. Autor je glumac Ethan Hawke, koji je kao mali bio očaran filmom "Butch Cassidy and the Sundance Kid" i dugo planirao kako bi odao počast svojem omiljenom glumcu, ali i njegovoj fantastičnoj supruzi, koja je bila obožavana od publike i kritike za svoje smjele i često nekonvencionalne uloge. Osim toga, bračni je par zajedno snimio niz odličnih filmova. Otkrio je kako je Paul, u namjeri da napiše memoare, ispričao svoj život scenaristu Stewartu Sternu (i Joanne je dala svoj udio), no navodno se glumac početkom 1990-ih predomislio i spalio snimke. No Stern je prije toga dao sve te snimke transkribirati te je imao kutije pune rukopisa koje je dao Paulovoj djeci. Hawke je smislio da te transkripte u serijalu čitaju glumci, kako bi Paulu i Joanne i svima ostalima, dali glasove. Tako je, primjerice, George Clooney bio glas Paula Newmana, Laura Linney glas Joanne Woodward itd...

Serijal počinje biografijama oboje glumaca, a potom kroz povijesne videozapise, kako s filma, tako i one iz privatne obiteljske arhive, doznajemo povijest njihove ljubavne priče. Upoznali su se 1953. na Broadwayu, kao perspektivni mladi glumci. Paul je bio u braku s Jackie McDonald, s kojom je imao troje djece. Joannina je karijera prva procvjetala kad je 1958. osvojila Oscara za film "The Three Faces Of Eve", dok se Paul pokušavao probiti iz sporednih u glavne filmske uloge. Već se javno znalo da su par, unatoč izvanbračnoj vezi. Kad su se konačno vjenčali 1958., oboje su bili prave pravcate holivudske zvijezde.

Uslijedio je nevjerojatan život, kako s obiteljske tako i s profesionalne strane. Neodoljivi holivudski par oživljava u ovom serijalu svoju priču, na vrlo domišljat i zanimljiv način. Apsolutni užitak za gledanje!
Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike