Regija
STARI DIMNJAK KOD SLADORANE DUGOGODIŠNJI JE DOM RODAMA

Srušene su stare zgrade, ali ne i rodino gnijezdo
Objavljeno 30. ožujka, 2023.

Usred ruševina derutnih i napuštenih zgrada u naselju Šećerana, u kojima su nekada bile smještene uprave PZ-a Napredak, Mednika, Stočara, Patričara,  Meretina…., a koje su prije nekoliko dana srušene i u tijeku je raščišćavanje terena, strši stari samostojeći zidani dimnjak, s kojega dvije rode, u komociji svoga gnijezda, s visoka pomno prate što se oko njih događa. Bageri su pri rušenju zgrada bili vrlo oprezni i dobro pazili da ga ne zahvate i ne unište dugogodišnji dom rodama, koje su gnijezdo svile u blizini silosa županjske Sladorane i kojemu se već godinama vjerno vraćaju.

Sredinom ožujka stigao je mužjak, kojega su radnici Hrvatske industrije šećera (HIŠ) nestrpljivo čekali. Svakodnevno su promatrali gnijezdo, a kada je napokon sletio, svi su s veseljem odahnuli, jer trebalo je prijeći dalek put, preletjeti čak 15.000 kilometara, u više etapa, od Južnoafričke Republike do dimnjaka u Županji. A događa se i da pojedine rode ne prežive, pa se na gnijezdo vraća samo jedna ili ono ostane prazno.  Mužjak je danima marljivo nadograđivao gnijezdo i pripremao ga za dolazak ženke, a prije nekoliko dana dočekao je i svoju Malenu. Iako je oko njih sve srušeno, za svoje gnijezdo ne moraju brinuti, ono je sigurno. Naime, na mjestu nekadašnjih zgrada i okolnom terenu HIŠ će urediti pistu za dovoz i istovar šećerne repe, jer se o potrebi njenog proširenja i modernizacije već godinama govori. A ondje će se, potvrdio nam je predsjednik Uprave HIŠ-a Željko Zadro, izdizati i dimnjak s rodinim gnijezdom.

Provjerit će se u kakvom je stanju, treba li ga dodatno ojačati željeznom konstrukcijom kako se ne bi urušio, i kako bi se u krugu tvornice dodatno zaštitio dom radnicima vrlo dragih dugokljunih stanara. A očekuju da će i ove jeseni, kao i dosadašnjih, put dalekog zimovališta, skupa s roditeljima krenuti i mlade rode.
Inače, bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa i tradicionalnih krajolika, a njihova je prisutnost potvrda da živimo u zdravom okolišu. One vole društvo i blizinu ljudi, pa se gnijezde na krovovima kuća, gospodarskim objektima, školama, na stupovima, a hrane na poljoprivrednim površinama.  Bijela roda je strogo zaštićena vrsta ptice koja je već stoljećima vrlo bliska čovjeku i vrlo se dobro  prilagodila suživotu s ljudima.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike