Svijet

Blinken: Dodik se ponaša poput Putina i uvodi autokraciju
Objavljeno 30. ožujka, 2023.

Američki državni tajnik Antony Blinken usporedio je u srijedu lidera bosanskih Srba Milorada Dodika s Vladimirom Putinom poručivši mu da je krenuo istim putem autoritarne vladavine kojim odavno ide ruski predsjednik.

U objavi na Twitteru šef američke diplomacije poslao je izravnu poruku Dodiku nakon što je po njegovu nalogu vlada Republike Srpske prošlog tjedna odlučila da svi dužnosnici iz reda bosanskih Srba prekinu kontakte s veleposlanstvima SAD i Velike Britanije u BiH jer se ona, tvrdi Dodik, upleću u unutarnje poslove.

Dodik je nakon toga ponudio dodatno tumačenje da se odluka odnosi samo na veleposlanike akreditirane u BiH, ali ne i na SAD i Veliku Britaniju s kojima je, kako tvrdi, zainteresiran nastaviti suradnju.

Američki državni tajnik sada mu je uzvratio porukom da je veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy osoba koja provodi politiku Washingtona i djeluje u interesu demokratske i prosperitetne budućnosti svih ljudi u BiH i poručio Dodiku da s tim računa te mu je predbacio da je osoba odgovorna za ugrožavanje temeljenih prava i sloboda građana.

"Napadi Milorada Dodika na temeljna prava i slobode u RS dokaz su da je on na putu Putinove autoritarne vladavine", napisao je Blinken.

Time je ujedno aludirao na Dodikova agresivna nastojanja da se u RS uvedu zakoni o kriminalizaciji klevete kojima se pokušavaju ugušiti neovisni mediji kao i ograničiti rad nevladinih organizacija koje primaju donacije iz inozemstva.

Dodik je uz to najavio i zakon kojim bi se LGBTIQ aktivistima zabranio prilazak školskim ustanovama u RS, a pripadnicima seksualnih manjina poručio je da u tom entitetu nisu poželjni i da trebaju "otići na otoke" ukoliko žele živjeti po svojim kriterijima. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIJAM U ČLANSTVO NATO-a

Turskoj su F-16 uvjet za Švedsku

2

MINISTRI ČETIRIJU ČLANICA EU-A

Traže kontrolu koridora za ukrajinske žitarice

3

PRIJAM U ČLANSTVO NATO-a

Turskoj su F-16 uvjet za Švedsku