Sport
LIJEPA VEČER HRVATSKOG NOGOMETA

Vjerujem da ćemo i ovoga
ljeta imati razloga za mnogo
nogometnog zadovoljstva
Objavljeno 30. ožujka, 2023.

Nakon šoka protiv Walesa na startu kvalifikacija za odlazak na Euro 2024., hrvatska nogometna reprezentacija vratila se u pravi ritam. U Bursi je pobijedila Tursku s 2:0, a dok su Kovačić, Modrić, Stanišić i društvo lomili Turke, mlada hrvatska U-21 nogometna reprezentacija u londonskom domu Fulhama, na stadionu Craven Cottage, u prijateljskoj utakmici svladala je domaćina Englesku 2:1. Ona još mlađa Hrvatska, U-17 izabrana vrsta, u utorak je pobijedila Sloveniju s 2:1 u posljednjem nastupu u okviru skupine 7. elitnog kvalifikacijskog kola u Norveškoj, osvojila prvo mjesto u skupini i ostvarila plasman na Europsko prvenstvo koje će se ovoga ljeta igrati u Mađarskoj. Nema što, zaista velik dan, odnosno večer hrvatskog nogometa.



- Bio je ovo prekrasan dan za hrvatski nogomet, a ujedno i najava bogatog reprezentativnog ljeta u kojem ćemo, vjerujem, imati mnogo novih razloga za slavlje, zahvaljujući našim reprezentacijama - kazao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić te se osvrnuo na pobjedu Dalićevih izabranika u Turskoj.

- Čestitke izborniku Daliću, stožeru i igračima na izvrsnoj pobjedi na najtežem gostovanju u skupini. Nakon odlične igre protiv Walesa u Splitu ostao je gorak okus zbog primljenog pogotka koji nas je koštao dva boda, ali ovom pobjedom Hrvatska je potvrdila da je najkvalitetnija momčad u skupini. Osim važnih bodova koji nam donose mir prije jesenskog nastavka kvalifikacija, ova pobjeda nam mnogo znači i za raspoloženje uoči završnice Lige nacija. Ovom prilikom još jednom bih zahvalio i svim navijačima na podršci u Splitu i Bursi, kao i svima uključenima u organizaciju spektakla na Poljudu - rekao je Kustić.

Hrvatsku nogometnu U-21 vrstu krajem lipnja očekuje nastup na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj i Gruziji, a izbornik Igor Bišćan i njegov stožer su kao pripremu za Euro odabrali ogled s jednom od najboljih mladih reprezentacija u Europi - Engleskom. Hrvatska je na Otok otišla puna respekta i pobijedila Engleze s 2:1. Prvi pogodak postigao je Martin Baturina, u 34. minuti, iz odlično izvedenog slobodnog udarca, na 2:0 povisio je bivši igrač NK Osijek Dion Drena Beljo iz kaznenog udarca, u 53. minuti, da bi na konačnih 2:1 smanjio Morgan Gibbs-White, u 87. minuti, također iz kaznenog udarca. I mladiće iz hrvatske U-17 vrste ovoga ljeta čeka nastup na Euru.

- Izuzetno nas je razveselio plasman U-17 reprezentacije na Europsko prvenstvo, izboren kroz kvalitetan nastup u Elitnom kolu. Čestitam izborniku Robertu Jarniju, glavnom instruktoru Peri Krpanu, stožeru i igračima na tom odličnom uspjehu. Bez obzira na brojne talente koje razvijamo, zemlji s tako malom bazom poput Hrvatske nije lako izboriti završne turnire u mlađim uzrastima te je stoga ovakav rezultat vrlo vrijedan te potvrđuje da nas čeka lijepa budućnost. Hrvatska U-21 vrsta? Pobjeda protiv jake Engleske sigurno će mnogo značiti za samopouzdanje cijele momčadi uoči nastupa na Europskom prvenstvu ovog ljeta. Izbornik Bišćan sa stožerom radi odličan posao, u momčadi ima zaista mnogo talentiranih igrača te mislim da smijemo s mnogo optimizma i ambicije gledati prema Euru. Već je i plasman vrlo lijep uspjeh, ali Hrvatska je i ovom pobjedom pokazala da može igrati sa svakim protivnikom te da ima pravo nadati se prolasku skupine, a uz malo sportske sreće, i borbi za plasman na Olimpijske igre - zaključio je Kustić.

I. Liović
Osječka garda u U-17 selekciji
Hrvatska reprezentacija do 17 godina Elitno kolo kvalifikacija za plasman na Euro igrala je u Norveškoj, gdje su joj suparnici bili Belgija, Norveška i Slovenija. Jarnijevi izabranici završili su na prvom mjestu skupine i otišli na Euro koji će se igrati u Mađarskoj, od 17. svibnja do 2. lipnja, a u toj momčadi dosta je i bijelo-plavih mladića. Jan Hlapčić je prvi vratar reprezentacije, a u Jarnijevom kadru još su Ljubo Puljić, Filip Živković i Anton Matković te Sergej Levak, igrač NK Osijek, koji je ove zime otišao na posudbu u talijansku Romu.

Najčitanije iz rubrike