Sport
ZAVRŠNICA PRVENSTVA PUNA NEIZVJESNOSTI

Zbog toga došli i skupo plaćeni, pa nek preuzmu odgovornost
Objavljeno 30. ožujka, 2023.
Perković je tijekom stanke tražio rješenja za mnogobrojne probleme u igri Osijeka

Nogometaši Osijeka u sjeni reprezentativnih utakmica spremali su se za završnicu HNL-a, u kojoj će voditi žestoku bitku za plasman u Europu.



Ta konstatacija možda zvuči pomalo čudno, jer bijelo-plavi već dva mjeseca nisu nikoga pobijedili, ali su imali priličnu bodovnu zalihu, pa i dalje drže to treće mjesto. Istina, konkurencija im ozbiljno puše za vratom, pa ako se tijekom ove stanke nisu dogodile ozbiljne promjene vezane uz igru, Osijek će teško biti konkurentan u toj borbi. Mnogo se priča o unutrašnjim rezervama koje momčad posjeduje, ali nikako da one dođu do izražaja.

Buđenje


Osječani su se za te završne okršaje pripremali daleko od očiju javnosti u Mađarskoj, a ono što su tamo pokazali u prijateljskom susretu protiv mađarskog drugoligaša Tiszakeckea, nije baš dalo naslutiti kako su se dogodile nekakve drastične promjene nabolje. Trener Borimir Perković došao je u nezgodnom trenutku, vrijeme mu nije saveznik, pa mu je ovih 14 dana bez prvenstvenih utakmica sigurno itekako dobro došlo u nastojanjima da pronađe pobjedničku formulu. Zapravo, nekako smo stava kako bi te izazove trebali odraditi igrači koji su na papiru predodređeni za nositelje igre. Bez obzira na to u kakvoj su formi, ili psihološkom stanju. Osijek je svoj prostor za izmišljanje "tople vode" potrošio i sad odgovornost trebaju preuzeti oni koji su zbog toga dovedeni i skupo plaćeni. Pogrešno bi bilo takve ljude u ovako osjetljivim trenucima držati na klupi. Možda je Perković upravo i čekao ovu stanku kako bi momčad do kraja složio prema svojim idejama, a navijačima i javnosti ostaje samo nada kako će Osijekov strateg biti uspješan na tom polju te da ćemo u finišu sezone gledati bolji i prije svega efikasniji Osijek. Ovakvu sušu na planu realizacije bijelo-plavi su posljednji put imali u onim teškim vremenima kada su se grčevito borili za prvoligaški život. Uostalom, tko bi i očekivao da će momčad koja u svojim redovima ima dokazane realizatore, poput Caktaša, Miereza i Lovrića, doći u ovakvu situaciju. No, ona je sve samo ne slučajna, jer Osijekova igra u nastavku sezone nije stvarala dovoljno situacija za pogotke.

Mogućnost izbora


Osim toga, Osijek jednostavno mora biti daleko agresivniji. Jedan od uzroka rezultatskog poniranja sigurno leži u tom segmentu igre, jer bijelo-plavi su ostali previše mekani u duelima, a na taj se način bitke ne dobivaju. Perkoviću će sigurno pomoći i situacija u kojoj će za gostovanje na Rujevici kod Rijeke na raspolaganju imati gotovo sve svoje najjače igračke adute. Izostat će tek Marin Leovac zbog žutih kartona. U Mađarskoj se u akciju vratio jedan od dva strijelca u nastavku sezone Josip Špoljarić, a u punom treningu je i novopečeni kapetan Mihael Žaper, koji se oporavio od ozljede koju je vukao još od prije susreta sa Šibenikom. Stanka je dobro došla i Darku Nejašmiću koji je bio izvan ritma, jer se i on oporavljao od ozljede. Zapravo, u veznom redu bijelo-plavih leži ključ cijele priče. Ne baš tako davno trokut Žaper-Nejašamić-Jugović bio je pokretačka snaga osječke momčadi, pa nema razloga zbog kojeg to ne bi opet tako bilo.

Uglavnom, pred trenerom Borimirom Perkovićem važne su odluke kojima će nastojati razdrmati svoju uspavanu momčad. Zapravo, možda i nije loše to što će Osijek prve dvije u seriji tih važnih susreta odigrati u gostima. Ipak se na strani može igrati rasterećenije negoli u Gradskom vrtu...

Dalibor Keler
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike