Novosti
VRIJEDNA E-INFRASTRUKTURA

Nacionalni računalni resursi nose imena velikana znanosti Supeka, Vrančića i Štampara
Objavljeno 29. ožujka, 2023.

Hrvatska ima vrsne računalne stručnjake. Pokazalo je to puštanje u rad nove generacije nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO i predstavljanje najjačeg superračunala u Hrvatskoj - "Supek". Predstavljanje u Zagrebu organizirao je Sveučilišni računski centar (Srce).



Novu nacionalnu infrastrukturu Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak izgradilo je Srce u suradnji s partnerima, sveučilištima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, Hrvatskom istraživačkom i akademskom mrežom – CARNET te Institutom "Ruđer Bošković". "Provedbom projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) uspostavili smo jedinstvenu nacionalnu, zajedničku e-infrastrukturu, koja je potrebna za daljnji razvoj istraživačkih, inovacijskih i poslovnih kapaciteta znanosti i visokog obrazovanja u RH. Izgradili smo mrežu od pet podatkovnih centara u četiri grada, unaprijedili smo, modernizirali i tehnološki uskladili naše dvije usluge Napredno računanje i Virtualni podatkovni centri te uspostavili tim vrhunskih stručnjaka za specijaliziranu podršku znanstvenicima, nastavnicima i studentima u njihovu korištenju", istaknuo je ravnatelj Srca Ivan Marić. Na svečanosti su predstavljeni novi računalni resursi i na njima izgrađene digitalne usluge. Resursi su nazvani po velikanima hrvatske znanosti, pa se tako novo superračunalo zove "Supek", resurs za napredno računanje u oblaku "Vrančić", a resurs za virtualne podatkovne centre "Štampar".

Digitalne usluge koje čine znatni resursni skok Srca su Napredno računanje i Virtualni podatkovni centri. Usluga Napredno računanje izgrađena je na dva resursa, a prvi je resurs za računarstvo visokih performansi. Taj resurs ujedno je prvo petaskalarno računalo u Hrvatskoj - superračunalo “Supek”, a ostvareno je tehnologijom HPE Cray s ukupno 8384 procesorske jezgre i 81 grafičkim procesorom, s 32 TB radne memorije, koji daje snagu 1,25 PFLOPS. Smješten je u prostoru novog podatkovnog centra u Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj Sveučilišta u Zagrebu. Novo superračunalo pruža znanstvenicima vrhunsku računalnu okolinu i osigurava izvođenje istraživanja koja su neizvediva na standardnoj opremi.

V.Latinović
Digitalne usluge koje čine resursni skok Srca su Napredno računanje i Virtualni podatkovni centri

Možda ste propustili...