Novosti
REAKCIJA NA NADBISKUPOV ISTUP

Nuncijatura: Nadbiskup Hranić nije iskazao potrebnu empatiju
Objavljeno 29. ožujka, 2023.
Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj u priopćenju o konferenciji za novinare đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića održanoj prošloga tjedna ističe da nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama.

Podsjetimo, nadbiskup Hranić održao je 21. ožujka konferenciju za novinare o javnim optužbama za zataškavanje slučaja seksualnog zlostavljanja, a tiče se župnika u Sotinu Zlatka Rajčevca. Hranić je odbacio optužbe za zataškavanje te je rekao da je slučaj prijavio DORH-u, ali župnika nije premjestio iz Sotina jer je, kako je rekao, "tada bio već star i bolestan" te da bi mu se "srušio cijeli svijet".

Nuncijatura je u priopćenju objavljenom u srijedu potvrdila da je Hranić formalno poštovao zakone koji se odnose na slučajeve zlostavljanja maloljetnika podnijevši predistragu nadležnom Dikasteriju u Vatikanu. “Ova Apostolska nuncijatura ponavlja da žrtve moraju biti u središtu, te da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti onoga koji je optužen za tako teški zločin, onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice rasvijetle”, stoji u priopćenju. Međutim, dodaje se, trenutačno zakonodavstvo o tom pitanju ostavlja biskupu diskrecijsko pravo odluke. “Nažalost, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava đakovačko-osječki nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, što je bilo vidljivo i na spomenutoj konferenciji za novinare”, ističe Nuncijatura u priopćenju. H
MOLBA ZA OPROST
Kada je riječ o mogućim mjerama protiv Hranića, dodaje se, “kako sada stvari stoje, postupanje je bilo u okviru propisa”. Suosjećanje se, naime, “može samo očekivati i priželjkivati i ne može ga se nametnuti, a njegov izostanak sankcionirati, osim ako drukčije ne prosudi Dikasterij u Vatikanu, koji će biti uredno obaviješten”. Nuncijatura podsjeća da se papa Franjo 2015. ispričao onima koji su pretrpjeli zlostavljanje klera rekavši: “Duboko mi je žao zbog svih slučajeva kada ste vi ili vaše obitelji prijavili zlostavljanje a nitko vas nije čuo ili vam nije vjerovao.” “To želi činiti i ovo Papinsko predstavništvo, izražavajući svoju blizinu i moleći za oproštenje sve žrtve, znane i neznane, koje su bile izložene neprimjerenom ponašanju pokojnog svećenika Rajčevca”, ističe Nuncijatura.

Možda ste propustili...

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi