Novosti
PROBLEMI U ZDRAVSTVENOM SUSTAVU

Liječnici: Započinjemo ozbiljne pripreme za štrajk
Ministarstvo: Vrijeme je za dijalog o problemima
Objavljeno 30. ožujka, 2023.
Plenković: Plaće u zdravstvenom sektoru rasle su više nego ikad

Pet krovnih liječničkih udruga najavilo je štrajk zbog problema u zdravstvu, a Ministarstvo zdravstva poručilo im je kako je otvoreno za dijalog te da ih štrajk, iako legitiman, udaljava od unaprjeđenja zdravstvenog sustava i pacijenata.



Prvo mirenje


"Kao i do sada, Ministarstvo zdravstva je otvoreno za dijalog koji je jedini put prema donošenju rješenja. Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprjeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata", istaknuli su u kratkom priopćenju iz Ministarstva zdravstva.

Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika, sastali su se u utorak kako bi raspravljali o daljnjim aktivnostima s obzirom na to da nedavni prosvjed "SOS za zdravstvo" nije doveo do onoga što su očekivali, a to je da ih na sastanak pozove premijer i da, kako kažu, sasluša probleme koje ministar zdravstva Vili Beroš nije mogao riješiti. Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić poručio je kako je svih pet liječničkih organizacija spremno za štrajk. "Odgovornost za štrajk je na Vladi, a naravno da ćemo se u štrajku itekako pobrinuti o našim pacijentima - svi hitni pacijenti, onkološki i dječje dobi, bit će zbrinuti", rekao je Luetić.

Odluku o štrajku donijet će skupština Hrvatskog liječničkog sindikata, najavljeno je iz liječničkih udruga. Prije štrajka mora proći postupak mirenja i liječničke udruge poštivat će sve zakonske propise, no pripreme za štrajk počinju, rekli su.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović-Čaić izjavila u srijedu, nakon sastanka radne skupine u Ministarstvu zdravstva o zakonu o radno-pravnom statusu liječnika, da je on bio jedan od razloga za prosvjed i najavljeni štrajk, jer nije donesen na vrijeme. Čulinović-Čaić je istaknula i kako su očekivali da će na sastanku biti ministar Vili Beroš, jer se raspravljalo o ozbiljnim stvarima koje zahtijevaju angažman ministra. "Državni tajnik Bašić, koji je vodio sastanak, rekao je da mu je u interesu da se zakon o radno-pravnom statusu liječnika donese što prije, s čime se mi slažemo", izjavila je. Predsjednica HLS-a rekla je kako Vlada do štrajka još ima vremena da počne rješavati probleme."Detalja o jednodnevnom štrajku još nema. Prvi korak je sazivanje sjednice Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata koji onda donosi odluku o sazivanju redovne ili izvanredne skupštine", rekla je Čulinović-Čaić.

Komentirala je i izjavu premijera Andreja Plenkovića o najavljenom štrajku, koji je rekao kako su plaće u zdravstvenom sektoru "rasle više nego ikad". "Ako Plenković misli da smo spremali prosvjed i štrajk zbog plaća, onda on ne razumije u kakvom zdravstvenom sustavu radimo i kakav zdravstveni sustav imaju pacijenti", kazala je Čulinović-Čaić.

Loš status


Silvio Bašić, državni tajnik i predsjednik radne skupine za izradu zakona o radno-pravnog statusu liječnika, izjavio je nakon sastanka kako ne vidi zašto bi ministar zdravstva trebao doći na sastanak radne skupine na kojemu nije bilo govora o štrajku. "Vrlo smo ozbiljno shvatili najave o štrajku, a nama je prva zadaća osigurati pružanje zdravstvene usluge svim našim pacijentima. Nakon toga saslušat ćemo sve naše kolege te pokušati riješiti njihove probleme", poručio je Bašić. Rekao je kako plaće u zdravstvenom sustavu značajno variraju te kako se radi na njihovu povećanju. "Radi se na povećanju plaća primarne zdravstvene zaštite i liječnika obiteljske medicine, a poduzeti su koraci da se izjednače koeficijenti bolničkih specijalista i specijalista primarne zdravstvene zaštite", dodao je.

Predstavnica Hrvatske liječničke komore (HLK) Samija Ropar osvrnula se na izjave premijera i ministra Beroša da Komora ne bi trebala sudjelovati u akcijama za poboljšanje radno-pravnog statusa liječnika. "Premijer bi trebao poznavati pravne akte države koju vodi. U statutu HLK-a stoji da je odgovorna za radno-pravni status liječnika", izjavila je.Osječki liječnici koje smo u srijedu telefonski kontaktirali s upitom za komentar najavljenog štrajka, nerado komentiraju situaciju, ili žele ostati anonimni u iskazivanju svog stava. "S jedne strane nezadovoljni smo uvjetima rada, a s druge strane tu je i preveliki pritisak od strane pacijenata. Posebno bih istaknula previše administracije, nekada smo imali posebnog administratora koji je između ostalog posla vodio evidenciju naručivanja, a sad je u velikim ordinacijama poput moje pritisak prevelik, i sve je postalo neizvedivo jer sve radimo, od administracije, cijepljenja, naručivanja... Osobno me izuzetno žalosti takva situacija jer nas svi optužuju za sve probleme u zdravstvu, a mi smo tu najmanje krivi! Do ovoga štrajka ne bi došlo da smo izjednačeni s ostalim visokim stručnim spremama", rekla nam je liječnica ordinacije opće medicine u Osijeku.

Oporbene stranke dale su potporu najavljenom štrajku liječnika i medicinskog osoblja, ističući kako problem nisu samo plaće liječnika, nego i uvjeti rada i radno-pravni status, uz upozorenje da je zdravstveni sustav pred slomom.

Tihana Eršek Cicvarić
Krešimir Luetić

predsjednik Hrvatske liječničke komore

Naravno da ćemo se u štrajku itekako pobrinuti o našim pacijentima - svi hitni pacijenti, onkološki i dječje dobi, bit će zbrinuti.

NEMA POTREBE
Potpredsjednik Vlade Oleg Butković izjavio je da za štrajk liječnika u ovom trenutku nema potrebe te vjeruje da će s obje strane biti razumijevanja i da će se doći do konkretnog dogovora. “Kada govorimo o mjerama i standardu svih hrvatskih ljudi, a onda i liječnika, mislim da radimo velike stvari. Veliki izazovi su bili i ostaju pred nama, tako da vjerujem da će biti razumijevanja i s jedne i s druge strane da dođe do konačnog i konkretnog dogovora”, rekao je potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

BEROŠEV ZADATAK
Premijer Andrej Plenković u srijedu je komentirao najavu štrajka pet krovnih liječničkih udruga, istaknuvši da su plaće, posebice u zdravstvenom sektoru, “rasle više nego ikad” te je najavio da će se provjeriti sve plaće u zdravstvu u centralnom obračunu plaća i nastaviti razgovor i tražiti rješenja. “Od 2016. osnovica plaća je narasla za trideset i nešto posto, uz različite druge dodatke. Plaće u zdravstvu rasle su više nego ikad. Razumijem da postoje različite kategorije i da oni koji imaju manje gledaju da neki u tom sustavu imaju mnogo više”, rekao je. Nije konkretno odgovorio hoće li ih primiti na razgovor, što udruge zahtijevaju, rekavši da resorni ministar Vili Beroš ima zadatak razgovarati sa svim dionicima u zdravstvu i vidjeti kako se što može unaprijediti.