Regija
NAJAVLJENA I SADNJA DODATNIH STABALA

Bivši deponij nagodinu postaje rekreacijski park
Objavljeno 30. ožujka, 2023.
VINKOVCI - Na mjestu nekadašnjeg odlagališta otpada na kraju Zvonarske ulice, nedaleko od vinkovačke bolnice, sljedeće godine niknut će sportsko-rekreacijski park nazvan Papuk, prema naselju obiteljskih kuća u blizini. Park će biti uređen popratnim sadržajima, šetnicama i dodatno pošumljen.

- Želja nam je da ovo bude jedan dnevni boravak svih Vinkovčana, jedno dvorište, jer ovakvu zelenu površinu na 500 metara zračne linije od središta grada malo koji grad ima. Mi danas imamo Lenije, imamo naš središnji park i još ovakav jedan prostor sigurno će učiniti život u našem gradu ljepšim i ugodnijom. Generacijama koje dolaze učinit će djetinjstvo ugodnijim i ljepšim. Dati im još jedan dodatni prostor za bavljenje sportom nešto je što treba biti primarno ne samo našoj gradskoj upravi nego i drugima. Bavljenje sportom je važno, pogotovo u današnje vrijeme kada mnogo sjedimo, mnogo smo za računalima i u zatvorenom prostoru. Biti ovdje na zraku stvarno je nešto prekrasno - rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić, s najviše kote parka Papuk, na kojoj će biti sjenica za odmor, za proslave rođendana i gradske manifestacije. S tog se mjesta pruža lijep pogled na cijeli grad, kao na dlanu, kaže gradonačelnik i dodaje kako je projekt procijenjen na milijun eura, od čega će 85 posto biti europska sredstva, a ostatak sufinancira Grad.

 

Bosančić kaže kako od građana očekuju suradnju u smislu prijedloga sadržaja, nakon što Grad objavi idejni projekt kako bi na kraju bilo sve onako kako građani zamišljaju i žele.

- Svakako, 2024. očekujem da ovdje donesemo prvu loptu i krenemo se baviti različitim sportovima - nogometom, košarkom, tenisom, stolnim tenisom. Danas su ovdje već biciklisti, ali vjerujem da će doći i šetači s kućnim ljubimcima, tako da će sigurno na ovom prekrasnom prostoru biti jedna sinergija svih onih koji se žele baviti sportom, ali i onih koji žele lijep i ugodan boravak na čistom zraku u središtu Vinkovaca - pojašnjava plan gradske uprave, koja s Razvojnom agencijom kreće u pripreme.

Gradonačelnik najavljuje novo pošumljavanje, sadnju novih stabala, budući da se neka ranije posađena nisu primila jer su zbog slijeganja nasute zemlje ostajala bez dovoljno vode.


Prostor predviđen za rekreaciju bit će osvijetljen, kazao je gradonačelnik Bosančić, a jedan će dio, onaj okrenut prema jugu, ostaviti i dalje kao zelenu površinu bez posebne komunalne opreme, jer to bi trebala biti prava oaza mira bez zagađenosti i svjetlošću i asfaltom.

Podsjetimo, nadležno Ministarstvo u siječnju 2016. odobrilo je projekt sanacije odlagališta otpada Papuk u vrijednosti od gotovo šest milijuna eura, uz 85-postotno EU sufinanciranje vrijednosti sanacije, a 15 posto osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Odlagalište otpada Papuk u funkciji je bilo od 1965. do 1991.

M. Flego
Najčitanije iz rubrike