Mozaik
NA HTV 1 PREMIJERNO "JEDNA OD NAS"

HRT prvi put poziva u podcast nakon dokumentarnog filma
Objavljeno 30. ožujka, 2023.
U četvrtak, 30. ožujka, HTV1 u 21.10 premijerno emitira dokumentarni film "Jedna od nas" autora Đure Gavrana. Odmah nakon filma HRT poziva sve zainteresirane da se uključe u podcast o seksualnom zlostavljanju djece. U 22 sata na HRT-ovu YouTube kanalu gledatelji će moći pratiti podcast i postaviti pitanja autoru filma Đuri Gavranu, psihologinji Silviji Stanić i psihijatru Goranu Arbanasu. Ovo je prvi put da HRT nudi gledateljima ovakvu vrstu interakcije nakon dokumentarnog filma!

Kratki sadržaj filma: Kako razgovarati o užasu s kojim smo suočeni, ali ga ne želimo prihvatiti? Na proslavi 15. godišnjice mature kolege iz razreda prisjećaju se srednjoškolskih dogodovština. Kako večer odmiče, sljedovi hrane i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbjegavaju. Sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi primili. Pismu u kojem njihova kolegica iznosi svoju mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka.

Film prati skupinu ljudi koji tijekom jedne večere pokušavaju pronaći način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala. Jedan od sudionika večere te protagonist filma je i redatelj Đuro Gavran, koji je istaknuo kako ovim filmom želi podići svijest o problematici seksualnog zlostavljanja djece kako bi se, u konačnici, pomoglo žrtvama nasilja u suočavanju s posljedicama takvog traumatičnog iskustva. Tim je povodom pokrenuta istoimena kampanja koja objedinjuje osvještavanje javnosti o problemu seksualnog nasilja nad djecom kroz edukativne članke sa stručnjacima te online projekcijama filma i razgovorima s maturantima. Žrtve često dugo ne progovaraju o traumi i zato je važno kontinuirano jačanje svijesti kroz sâm film, ali i razgovor sa psiholozima i redateljem koji slijedi nakon odgledanog filma.

Dokumentarni film "Jedna od nas" premijeru je imao na Sarajevo film festivalu, a nakon čega je prikazan i na domaćim filmskim festivalima - u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa te na Liburnija film festivalu. Film je i pobjednik 30. Dana hrvatskog filma, a osvojio je veliku nagradu žirija, nagradu za najbolji dokumentarni film, nagradu za montažu, za etiku i ljudska prava te nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila. T.K.
Najčitanije iz rubrike