Kultura
GRADSKI MUZEJ VUKOVAR

Obilježeno 75 godina rada muzeja i odlazak u mirovinu Ružice Marić
Objavljeno 30. ožujka, 2023.
Ovo je velika godišnjica za muzej, koji je prošao kroz nekoliko turbulentnih razdoblja. Ključ uspješnog rada bilo je zajedništvo

Gradski muzej Vukovar, na svečanosti održanoj u dvorcu Eltz, obilježio je 75 godina od otvaranja prvog stalnog postava u zgradi Diližansne pošte u baroknom središtu grada, a akt o utemeljenju donacijom dr. Antuna Bauera donesen je dvije godine ranije.



Povrat građe


U tom su razdoblju Gradski muzej i svi njegovi djelatnici prošli nekoliko faza, od osnivanja preko ratnih razaranja i progonstva, povratka i obnove pa do otvaranja stalnih postava i rada u obnovljenom dvorcu Eltz. Uz ovu je svečanost obilježen i odlazak u mirovinu ravnateljice Ružice Marić, nakon 44 godina rada i 30 godina na čelu ove važne vukovarske kulturne ustanove. Marić je naglasila kako je ponosna na sve što su uspjeli ostvariti prethodnih godina.

- Ovo je velika godišnjica za Gradski muzej Vukovar koji je prošao kroz nekoliko turbulentnih razdoblja. U ratnim je razaranjima bio razrušen, zbirke su otuđene, a muzealci su bili rašireni diljem Hrvatske. U konačnici je sve prebrodio, izdigao se i stasao u značajnu kulturnu instituciju koja se može mjeriti s muzejima diljem Europe, što dokazuje i nagrada koju smo dobili 2016. godine. Ključ uspješnog rada bilo je zajedništvo - poručila je Marić, kojoj je gradonačelnik Ivan Penava uručio odluku o imenovanju na mjesto savjetnice za kulturu u Gradu Vukovaru.

Prisjećajući se početka rada u muzeju, Marić je rekla kako je već mjesec dana nakon zaposlenja organizirana velika akcija "Mladi istraživači" u kojoj je organizirano istraživanje etnološke baštine na području tadašnje Općine Vukovar.

- Obilazeći terene kao domaćin upoznala sam puno ljudi i kulturnu baštinu šireg vukovarskog kraja. Bio je to uvod u spoznaju o vrijednostima kulturne baštine koju je naš muzej čuvao. Godinu poslije počela sam raditi na mjestu arheologa i uslijedilo je organiziranje arheološkog istraživanja na arheološkom lokalitetu Vučedol. Nažalost, početkom 90-ih godina prošloga stoljeća Hrvatska se suočila s agresijom. Muzejsku smo građu sklonili u hodnike muzeja, a najvrjedniji dio, poput Zbirke Bauer, prenijeli u Franjevački samostan. Građa koja je ostala u muzeju razarana je u svakodnevnim granatiranjima i odvezena u Srbiju. Nakon povratka u Vukovar proces povrata umjetnina vodila je Branka Šulc, pomoćnica ministra kulture. Protokol o povratku muzejske građe potpisan je u prosincu 2001. godine i započeo je njezin povratak u Vukovar - istaknula je Marić, dodavši kako je gotovo trećina muzejske građe nestala ili uništena.

Nova stranica


Obnova muzeja bila je dugotrajan proces, no programe su održavali već nakon povratka u grad na Dunavu. Tako su Adventske svečanosti započele 1998. godine u srušenoj mramornoj dvorani i pod otvorenim nebom. Dugogodišnja ravnateljica navela je kako su redovito u sve aktivnosti uključivali mlade ljude, učenike i sugrađane, jačajući zajedništvo kroz kulturne programe i manifestacije. U svemu su imali potporu brojnih umjetnika, pa je, uz brojne izložbe i promocije, utemeljen i Vukovarski festival komorne glazbe koji je doveo u Vukovar važne hrvatske i europske glazbenike.

Nova je stranica muzejske priče okrenuta 2009. godine kada je započela obnova kompleksa dvorca Eltz, kao dio velikog projekta Vlade RH I Ministarstva kulture. Trebalo je puno toga obnoviti, restaurirati, vratiti, izgraditi i posložiti, a uz obnovu baroknog središta Vukovara, pokrenuta je i izgradnja Muzeja vučedolske kulture.

- Nekoliko godina poslije otvorili smo prvu fazu stalnog postava, godinu poslije drugu fazu i 2016. dobili nagradu Silletto za najbolji muzej godine, koja je svjedočila koliko smo bili angažirani u zajednici, radili na integriranju povratnika u život u Vukovaru, ali i pričali priču o povijesti našega grada i njegovoj sadašnjosti te postavili temelje za budućnost. Cijelo sam vrijeme zapravo živjela muzej i ne mogu izdvojiti samo jedan segment budući da je sve povezano u nevjerojatnu cjelinu - izjavila je Ružica Marić.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente