Svijet
INA STAŠEVIĆ IZ KINE: BOAO FORUM ZA AZIJU 2023.

Težište svjetske ekonomije pomiče se sa zapada prema istoku
Objavljeno 29. ožujka, 2023.

Forum za Aziju nastao je kao odgovor Kine na Svjetski ekonomski forum u Davosu u Švicarskoj. Okuplja 28 zemalja Azije i Australiju. Na Forumu se sastaju šefovi stranih država, predstavnici vlada i dužnosnici međunarodnih organizacija. Ove godine održava se u gradu Boao, provincija Hainan, od 28. do 31. ožujka, a odvija se pod naslovom "Nesiguran svijet: Solidarnost i suradnja za razvoj usred izazova".



Boao Forum za Aziju odvija se u tri cjeline. Prva je Forum ekonomske sigurnosti. U okviru ovog Foruma istaknuto je da svijet prolazi kroz do sada neviđene ekonomske promjene, koje su bile znatno usporene posljednjih godina zbog pandemije koja je ugrozila i najveća ekonomska gospodarstva uključujući i kinesko. Inače je globalni trend da se težište svjetske ekonomije pomiče sa zapada prema istoku, uz novu tehnološku revoluciju i industrijsku transformaciju koje preoblikuju svijet. Istovremeno prisutan je nedovoljan rast uz ekonomsku stagnaciju te sve veće razlike između bogatih i siromašnih, uz jačanje regionalne neravnoteže. Uz to sve su prisutnije nekonvencionalne prijetnje poput terorizma, kibernetičke nesigurnosti, klimatskih promjena, ilegalnih imigracija, trgovine ljudima, izbjeglica i humanitarne katastrofe izazvane oružanim sukobima, uključujući i ukrajinski rat.

Što se Kine tiče, može se zaključiti da je ta golema zemlja posljednjih godina učinila dinamične i velike promjene i da sve uspješnije gradi ozbiljan put razvoja, dok istovremeno nudi brojne mogućnosti za suradnju kako susjedima tako i drugim zemljama svijeta. Uočljiva je činjenica da u Kini vlada red i stabilnost bez obzira na brojne izazove, a na Forumu je istaknuta intencija SAD-a da uspori takav kineski razvoj.

Premda je u svojoj osnovi Forum ekonomskog karaktera, istovremeno se širio na nova područja od međunarodnog značaja kao što su zdravlje, tehnološke inovacije, obrazovanje, kultura i mediji. Zbog toga se ove godine istovremeno odvija i Međunarodna znanstveno-tehnološka i inovacijska konferencija s ciljem bolje suradnje u globalnom znanstvenom i tehnološkom upravljanju inovacijama. Izgradnja takvog okvira pomaže ostvarenju UN-ovih ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Treće područje na ovogodišnjem Forumu odnosi se na globalno zdravlje. U povodu ovoga predsjednik NR Kine Xi Jinping poslao je poruku u kojoj ističe da je zdravlje za sve zajednička vizija cijelog čovječanstva, da je nužno promicati međunarodnu suradnju u području zdravstva i zdravlja te pridonijeti zdravlju i dobrobiti cijelog čovječanstva. Kao zaključak prvog dijela Boao Foruma za Aziju, istaknuta je nužnost zajedništva, suradnje i solidarnosti. (I.S.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike