Sport
PROLAZ UNATOČ PORAZU U NAŠICAMA

NEXE teško do četvrtfinala
Europske lige, zamalo ispustili
prednost is prvog susreta
Objavljeno 28. ožujka, 2023.

Semafor je nakon prvog poluvremena uzvratnog susreta osmine finala Europske lige NEXE - Motor pokazivao 9:16 za goste. U tim trenucima ukrajinska je momčad imala vodstvo koje ih je vodilo u četvrtfinale. NEXE je u prvom poluvremenu prosipao prednost od četiri pogotka (27:23) koliko su stekli u prvom susretu u Dusseldorfu gdje ukrajinska momčad igra svoje susrete u izbjeglištvu.



U nastavku su čak dragi našički gosti imali i osam pogodaka prednosti. Posljednji put u 44. minuti kada je odlično desno krilo Kravchenko pogodio za 15:23. Branko Tamše je zvao time-out. I krenulo je Vratili su se "gromovi" iz ponora na kraju unatoč porazu od dva razlike (27:29) plasirali se još jednom u četvrtfinale Europske lige.

"Minus sedam" do odmora


Rukometaši NEXE-a u prvom poluvremenu su djelovali kao da nisu "upalili Motor". Malo toga im je od početka polazilo za rukom. Nekoliko solo prodora kapetan Kević nije iskoristio, kod Vejina nije bilo odlučnosti, za Moslavca nije bilo dobrih situacija pa je Branko Tamše u 16. minuti kada je Motor preko Horihe prvi puta izjednačio prednost NEXE-a iz prvog susreta (4:8) zatražio time-out. Promijenio je cjelu vanjsku liniju, ušli su Sršen, Velkavrh i Moslavac, a Pribetić je stao na crtu umjesto Tomića. Koliko je bilo dekoncentracije u prvom poluvremenu svjedoči i da je Marin Jelinić u suparničkoj polovini uspio promašiti prazna vrata u situaciji kada su imali igrača više pa vratar Motora Komok nije bio na vratima. Lopta se od poda odbila preko grede. Ništa bitno nisu donijeli ni novi igrači NEXE-a na klupi. Nevjerojatno je da je NEXE od 26. minute kada su preko Bakića smanjili na 9:12 do kraja poluvremena uspjeli primiti još četiri pogotka. Odličan u toj završnici bio je desnokrilni Kravhenko. Prvo je zabio s igračem više kada je proigran na desnom krilu, a onda je iskoristio čvrstu obranu i obrane vratara Komoka pa je s dvije kontre donio Motoru velikih sedam pogodaka prednosti do odmora.

Povratak iz ponora


U 44. minuti kada je trener NEXE-a zvao time-out na tribinama je sigurno bilo onih koji su tada pomislili "piči kući propalo je". Pronašli su domaći rezerve. Razigrao se Tomislav Severec, nakon njegovog pogotka kod rezultata 19:24 natjerao je i gostujućeg trenera na zvanje time-outa. Napunili su se tada "gromovi" energijom. Jelinić je prije toga postigao svoja prva dva pogotka na utakmici iz igre, Pribetić je na crti vratio "egal" (21:25), a Sršen nakon dugog vremena rezultat koji je NEXE-u donosio prolaz. Jelinić je u 50. minuti zabio za 23:25 i pomislilo se da će se tada "motor ugasiti". No, gledali smo dramatičnu završnicu u kojoj su Ukrajinci u 53. minuti vratili na tri razlike. Prvu "meč loptu" nije iskoristio Severec kod rezultata 26:28. Turchenko minutu i pol prije kraja uspješno izvodi sedmerac za 26:29, a onda Severec kod napada NEXE-a, u želji da proigra na crtu baca loptu, što bi se žargonski nazvalo "u bunar". Iskupio se u posljednjoj minuti, presjekao je loptu, a onda i sam istrčao kontru i pogodio za 27:29. Ne sjećamo se da se ikada i jedan poraz tako slavio u Našicama kao ovaj u utorak navečer.

Krešimir Lacković
NEXE 27 (9)

MOTOR 29 (16)

NAŠICE – Dvorana Osnovne škole Kralja Tomislava. Suci: Jesper Kirholm Madsen i Henrik Mortensen (Danska).

NEXE: Kuzmanović (8+0), Radovanović (2+0), Račić, Bakić 1, Mileta, Vejin 1, Sršen 2, Jelinić 4(1), Manci-Mičević, Blažević, Velkavrh 1, Severec 8, Moslavac 2, Kević 3(1), Tomić 2 i Pribetić 2.

MOTOR: Komok (13+0), Chudinov, Kubatko 2, Blyzniuk, Shcherbina, Denysov 2, Osadchyi 1, Turchenko 8(2), Molina-Casano, Kravchenko 6, Tomashevskyi, Horovyi 1, Onufriienko, Horiha 4, Kasai 2, i Tiutiunnyk 3.

SEDMERCI: NEXE 2(2), Motor 2(2); ISKLJUČENJA: NEXE 4 minute (Severec 2, Sršen 2), Motor 8 minuta (Denysov 2, Horovyi 2, Tiutiunnyuk 2, Tomashevskyi 2).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike